Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsgrupp föreslår fotbollsstadion i Karleby

Centralplan i Karleby
Centralplan i Karleby. Centralplan i Karleby Bild: Nathalie Lindvall kpv

Fotbollsarbetsgruppen i Karleby anser att en stadion enkom för fotbollen bör byggas i anslutning till sim- och ishallen i Karleby. På längre sikt bör också en idrottshall för andra grenar byggas på samma ställe.

Stadsplanen för området blir klar under hösten och arbetsgruppens ordförande Bjarne Kallis (Saml.) anser att det är realistiskt att räkna med en fotbollsstadion inom tio år. Fem år är en för knapp tidsplan enligt honom.

Hypen kring KPV startade arbetsgruppen

KPV startade säsongen i divison 1 väldigt bra och ganska länge såg det ut som om laget kunde ta sig till ligan. De planerna är skrinlagda vid det här laget men det kommer fler säsonger och den nuvarande Centralplanen fyller i vilka fall som helst inte dagens krav.

Den goda starten på säsongen för KPV ledde till att en arbetsgrupp med fullmäktigeordförande, stadsstyrelsens presidium plus en del tjänstemän skapades för att fundera på de snabba åtgärder som krävdes från stadens sida vid ett eventuellt avancemang till ligan för KPV.

Arbetsgruppen sammanträdde i fredags

Arbetsgruppen sammanträdde i fredags och verkar vara överens om både placering och vilken typ av anläggning som borde byggas för fotbollens del.

- Majoriteten av de som berörs vill att den placeras där både sim-och ishallen finns och att det är en arena enbart för fotboll, säger Bjarne Kallis (Saml.) som är ordförande för arbetsgruppen.

Bjarne Kallis
Bjarne Kallis. Bjarne Kallis Bild: Nathalie Lindvall kokkola

- Sandhagen området faller därmed bort ur stadionplanerna men har en viktig roll även i fortsättningen.

- Centralplanen är svår att bygga ut och marken är värdefull som höghustomter.

Stadion borde stå klar inom 5-10 år

Bjarne Kallis räknar med att det finns en beredskap att förbättra den nuvarande Centralplanen ifall KPV skulle stiga till ligan de närmaste säsongerna men på sikt är det en ny stadion som gäller.

- Inom tio år borde en stadion stå klar, fem år är kanske en för snabb tidtabell.

Svårt med privat kapital

Bjarne Kallis är skeptisk till möjligheterna att få privat kapital till bygget av en fotbollsstadion.

- Det är lätt att planera men det är nog ganska lite pengar man får från det privata näringslivet.

- Näringslivet har sin uppgift, samhället har sin.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten