Hoppa till huvudinnehåll

Facebook överlämnar ryssfabricerade annonser till USA:s kongress

Facebook-ikonen på en mobiltelefon.
Facebook-ikonen på en mobiltelefon. Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO Facebook

Facebook ska på måndagen överlämna över 3 000 politiska annonser till utredare i USA:s kongress. Utredarna misstänker att annonserna fabricerades av ryska "trollfabriker" före och efter presidentvalet 2016.

Företrädare för världens största sociala nätverk Facebook ska mötas med representanthusets och senatens underrättelseutskott, samt senatens justitieutskott bakom lyckta dörrar på måndagen.

De tre utskotten utreder rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet och om det finns kopplingar mellan den här inblandningen och Donald Trumps presidentvalskampanj.

Facebook ska överlämna över 3 000 politiska annonser som spreds i nätverket från 2015 till maj 2017 och som misstänks komma från ryska "trollfabriker".

Enligt Facebook kunde annonserna kopplas till 450 sannolikt ryska Facebook-konton.

De spred aggressivt och splittrande innehåll, annonser och falska nyheter avsedda för amerikanska väljare i samband med det amerikanska presidentvalet.

Oklart om de offentliga utfrågningarna blir av

Facebook har sedan dess ändrat sina regler och stängt ner konton. Också Twitter har hittat uppdateringar kopplade till samma konton och stängt en rad av dem.

Kongressens underrättelseutskott har också kallat in chefer för Facebook, Twitter och Google för offentliga utfrågningar om rysk inblandning i presidentvalet.

Enligt nyhetsbyrån AP är det tillsvidare oklart om företagen kommer att gå med på att utfrågas offentligt.

Källor: AP, TT

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen

  Ägaren skötte hela gården ensam i ett år.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötdjur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes