Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Det kan bli nyval både i Katalonien och Spanien

Porträttbild på Niklas Bremberg, foskare på Utrikespolitiska Institutet i Sverige.
Niklas Bremberg är forskare inom Europaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet och känner Spanien väl. Porträttbild på Niklas Bremberg, foskare på Utrikespolitiska Institutet i Sverige. Bild: Utrikespolitiska Institutet / Alex Hinchcliffe Utrikespolitiska Institutet,Niklas Bremberg

Spaniens nuvarande regering anser att de vinner på att framställa Katalonien som ett hot mot Spanien. Det är mycket oroande, anser Niklas Bremberg, forskare vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Bremberg följde med stor förundran den spanska polisens hårda tag under folkomröstningen i Katalonien i går.

- Det att Katalonien utlyste folkomröstningen på det sätt de gjorde, och ställde sig bredvid spanska lagen i Katalonien, gjorde att Madrid och regeringen kände sig tvungna att agera så hårt som de gjorde. Men med tanke på den historia Spanien har är det häpnadsväckande att den sittande spanska regeringen agerar som den gör, säger Bremberg.

90 procent av katalanerna som röstade sade ja till självständighet, men vad säger det om hur katalanerna egentligen ser på saken?

- Det verkar som om ungefär 40 procent deltog i folkomröstningen, men det är ingen överväldigande majoritet som stöder en självständighet.

- En majoritet i Katalonien stöder rätten för katalanerna att rösta, men det är inte så många som stöder det sätt som den katalanska regionregeringen har valt att göra det på. Därför var det också bara kring 40 procent som deltog i folkomröstningen.

Demonstranter i Barcelona protesterar mot polisens handlingar för att förhindra Kataloniens folkomröstning.
Demonstranter i Barcelona protesterar mot polisens handlingar för att förhindra Kataloniens folkomröstning. Bild: EPA/Andre Dalmau Katalonien,folkomröstningar

Kan man utlysa självständighet med så lågt valdeltagande?

- Ja, det är en bra fråga, men det tycks den katalanska regionen tycka att man nog kan. Man får bilden av att de kanske hade bestämt att de skulle utropa självständighet redan på förhand, oberoende av vad som skulle hända.

Om krisen till exempel leder till nyval i både Katalonien och Spanien, så kan man tänka sig att Partido Popular går framåt.

- Det är tveksamt om det i omvärldens ögon uppfattas som legitimt ifall de utropar självständighet på de här premisserna.

Vad kommer centralregeringen i Madrid att göra om Katalonien utropar sig självständigt?

- Vi får se vad som händer, det är spekulationer, men en möjlighet är att de går vidare med de medel som står till buds.

- Regeringen kan till exempel aktivera artikel 155 i den spanska konstitutionen och på så sätt upphäva det katalanska självstyret. Då kan de till exempel utlysa nyval i Katalonien.

Det negativa scenariot är en utdragen konflikt där parterna inte lyckas komma överens, och där har den spanska historien mycket förskräckande exempel att visa.

- Det som oroar mig är att Partido Popular, den nuvarande regeringen, verkar tycka att de tjänar på att framställa Katalonien som ett hot mot Spaniens enhet. Regeringen tycker att de vinner på att gå hårt åt mot katalanerna.

- Om krisen till exempel leder till nyval i både Katalonien och Spanien, så kan man tänka sig att Partido Popular går framåt.

- Det skulle inte heller vara gynnsamt för att hitta en politisk lösning på det här i grunden politiska läget.

Kan det bli nyval i hela Spanien?

- I det här läget ska man inte utesluta någonting, konflikten har nått en sådan nivå att jag har svårt att se att man kan upprätthålla status quo. Men man får helt enkelt se hur de nu reagerar där.

- På sikt så måste man överväga även en konstitutionell reform för Spanien, i ökad federal riktning. Man kan till exempel tänka sig att Katalonien är en suverän nation, men ändå är en del av Spanien, trots allt. Att man måste tänka om kring vad Spanien är. Det är det positiva scenariot.

- Det negativa scenariot är förstås en utdragen konflikt där parterna inte lyckas komma överens, och där har den spanska historien mycket förskräckande exempel att visa.

Kan Katalonien klara sig som en egen stat?

- Om man lyckas förhandla om detta i god ordning, så varför inte? Men om det är en ensidig utropad självständighet, där Katalonien skulle ligga i öppen konflikt med Spanien, så har jag otroligt svårt att se att man skulle kunna vara självständig.

- Då skulle det finnas en rad olösta praktiska frågor och om de dessutom inte skulle vara en del av EU och den gemensamma marknaden, så fungerar det inte. Man kan inte upprätta en effektiv stat på de premisserna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes