Hoppa till huvudinnehåll

Gravida kvinnor diskrimineras fortfarande i arbetslivet

Gravid kvinna sitter på soffa
Gravid kvinna sitter på soffa Bild: Yle/Sofi Nordmyr graviditet,graviditetsdiabetes,graviditetsillamående,gravida kvinnor,graviditetskomplikationer,väntrum,oönskad graviditet,kvinnor,mödrar,mödrarådgivningar,mödravård,mödrahem,mödra- och barnhälsovård,tonåriga mödrar,vårdköer,vård

Snuttjobb och nollkontrakt lockar till diskriminering, och osäkerheten på arbetsmarknaden gör det ännu svårare för unga kvinnor att stå upp för sina rättigheter.

Mira Lehtinen jobbade som fysioterapeut då hon för några år sedan började vänta sitt första barn. Hon hade ett tidsbundet vikariat vid kommunen som brukade förlängas varje gång det tog slut, men då hon blev gravid var det plötsligt stopp.

- Jag frågade min förman om kontraktet och fick höra att de skulle ta en ny vikarie i stället för mig. Jag protesterade och sa att man inte får låta bli att förnya ett arbetskontrakt på grund av graviditet.

Förmannen kollade upp saken med personalavdelningen men svaret var det samma, att min anställning inte förlängs, säger Lehtinen.

Vanligast att kontraktet inte förnyas

Mira Lehtinens berättelse är det mest typiska exemplet på hur gravida kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden.

Det händer också ofta att en kvinna som återvänder från familjeledigheten inte längre har kvar samma arbetsuppgifter som tidigare utan får börja om från noll på arbetsplatsen.

I samband med rekrytering frågar arbetsgivaren snarare som regel än undantag om kvinnans familjeplaner – trots att det strider mot lagen.

Kvinnorna utgör i nuläget en större ”risk” för arbetsgivaren eftersom de tar ut mer av föräldraledigheten än männen.― Jämställdhetsombudsmannen

Jämställdhetsombundsmannen Jukka Maarianvaara säger att det handlar om ingrodda attityder som måste förändras. Därför har jämställdhetsombundsmannen inlett en kampanj mot diskriminering av gravida.

Kampanjen ska synas på bioduken och i Yles kanaler.

Maarianvaara anser att lagstiftningen i sig är tydlig men att okunskapen om vad lagen egentligen säger gällande diskriminering av gravida och föräldralediga är stor både på arbetstagar- och arbetsgivarsidan.

Fler pappor hemma skulle förbättra mammornas ställning

En reform av föräldraledigheten skulle enligt Maarianvaara också förbättra situationen.

Om papporna var föräldralediga mer så tror Marianvaara att de så kallade riskerna för arbetsgivaren skulle fördelas jämnare mellan mammor och pappor, och då skulle kvinnor diskrimineras i mindre utsträckning.

- Kvinnorna utgör i nuläget en större ”risk” för arbetsgivaren eftersom de tar ut mer av ledigheten än männen, säger Maarianvaara.

Jämställdhetsombudsmannen får årligen ungefär hundra frågor om diskriminering av gravida, men vissa av de stora fackförbunden får över tusen kontakttaganden per år.

Osäkerheten på en arbetsmarknad där snuttjobb och nollkontrakt är vanliga har gjort unga kvinnor ännu mer utsatta än tidigare.

- Om arbetstagaren kände trygghet och säkerhet i arbetslivet så kunde hon också bättre kräva sina rättigheter, säger Maarianvaara.

Du måste vara modig och stå på dig och inte bara tyst acceptera att arbetsgivaren behandlar dig illa.― Mira Lehtinen

Ytterst få kvinnor skrider till rättsliga åtgärder då de diskrimineras, men Mira Lehtinen förde saken vidare och mötte sin arbetsgivare i tingsrätten. Arbetsgivaren tvingades till slut betala henne ett skadestånd.

- Jag funderade länge på om jag faktiskt skulle våga, och visst var det nervöst att träffa sin förman i rätten, men det lönade sig, säger Mira Lehtinen.

Hon uppmanar alla kvinnor i samma situation att ta reda på vilka de egna rättigheterna är. Hon har märkt att många har liknande erfarenheter men att få vet vad lagen säger.

- Du måste vara modig och stå på dig och inte bara tyst acceptera att arbetsgivaren behandlar dig illa. säger Lehtinen.

Läs också