Hoppa till huvudinnehåll

Katalonien: 90 procent sade ja till självständighet

Människor firade valresultatet i centrum av Barcelona natten mot måndagen.
Människor firade valresultatet i centrum av Barcelona natten mot måndagen. Människor firade valresultatet i centrum av Barcelona natten mot måndagen. Bild: EPA-EFE/SANTI DONAIRE Katalonien,folkomröstningar,självständighet

Resultatet av söndagens folkomröstning i Katalonien blev ett klart ja till självständighet. Drygt 42 procent av de röstberättigade ska ha deltagit i omröstningen. Det är oklart hur många som hindrades att rösta av spansk polis.

Ungefär 2,26 miljoner av Kataloniens 5,34 miljoner röstberättigade deltog i söndagens folkomröstning. Enligt preliminära siffror från katalanska myndigheter röstade alltså 90 procent av dem för självständighet från Spanien.

Åtta procent röstade nej och resten av valsedlarna var ogiltiga. Åtminstone 15 000 röster hade inte ännu räknats då resultatet kungjordes.

Enligt den katalanska regionregeringen skadades över 800 människor i den spanska polisens räder mot vallokaler under söndagen.

Katalonien har "vunnit rätten till en självständig stat"

Redan innan valresultatet var klart höll Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont ett tv-tal, flankerad av sin regering.

- Denna dag av hopp och lidande har Kataloniens medborgare vunnit rätten till en självständig stat i form av en republik, sade Puigdemont.

Han tillade att hans regering kommer att informera det katalanska regionparlamentet om resultatet så att parlamentet kan agera därefter.

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont, flankerad av sin regering, håller tal efter folkomröstningen om självständighet.
Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont, flankerad av sin regering, håller tal efter folkomröstningen om självständighet. Bild: AFP / Lehtikuva Katalonien,Carles Puigdemont,självständighet

Regionregeringens uttalade avsikt är att sammankalla regionparlamentet som sedan väntas rösta ja till självständighet och sedan utropas ett självständigt Katalonien.

Det är oklart när det ska ske, eller vilken förhandlingsmån och förhandlingsvilja som finns hos regionregeringen och regeringen i Madrid innan dess.

Puigdemont fördömde också den spanska polisens agerande och tackade dem som deltagit i omröstningen polisvåldet till trots.

- EU kan inte fortsätta att titta åt ett annat håll, sade Puigdemont.

- Vi har skickat ett budskap över hela världen: Vi har rätt att bestämma över vårt eget öde, vi har rätten att vara fria och vi vill leva i fred, utan våld och åtskilt från en stat som är oförmögen till annat än påbud och brutalt våld.

"Idag genomfördes ingen folkomröstning om självständighet i Katalonien"

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy höll också en presskonferens på söndag kväll.

- Just nu understryker jag det som ni redan vet och det som vi sett längs med hela dagen. Det genomfördes ingen folkomröstning om självständighet i Katalonien idag, sade Rajoy.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy höll presskonferens efter folkomröstningen i Katalonien.
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy höll presskonferens efter folkomröstningen i Katalonien. Bild: AFP / Lehtikuva Mariano Rajoy

Han sade sig vara medveten om att många katalaner låtit sig luras att delta i en "olaglig mobilisering".

Enligt Rajoy har den stora majoriteten katalaner ändå visat att de är laglydiga medborgare som låtit bli att delta i omröstningen. Därmed har de visat att de försvarar demokratin och samexistensen.

- Jag säger tydligt att jag inte tänker stänga några dörrar. Det är inte så jag gör politik, sade Rajoy. Jag har alltid erbjudit uppriktig dialog, men alltid inom lagens och demokratins ramverk.

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC

Läs mera:

Våldet i Katalonien fördöms internationellt - många EU-ledare ändå tysta

Flera internationella profiler och politiker kommenterar våldet och folkomröstningen i Katalonien på söndag. Många EU-ledare förblir ändå tysta om situationen.

  • Sjöfrakten tänker grönare men förändringen sker långsamt

    Över hälften av företagen ser inga fördelar med miljötänk.

    Företagen inom sjöfrakten satsar på mer miljövänligare fartyg och teknik men förändringen sker långsamt. Den senaste rederibarometern som publicerades i onsdags visar att nästan hälften av de tillfrågade företagen inte ser några klara fördelar med att satsa på miljövänligare tonnage.

  • Sanna Marin i Davos: Kortsiktigt av näringslivet att glädjas åt uppvärmt Arktis

    Statsminister Marin mötte världsledarna i Davos.

    Mänsklighetens framtid står på spel i Arktis. Det var en formulering vid en paneldebatt i Davos om klimatförändringar och affärsmöjligheter i nord. Statsminister Sanna Marin har gjort sin debut på Världsekonomiskt Forum. På onsdagen puffade hon för Arktiska rådet i en paneldebatt med bland annat USA:s tidigare vicepresident Al Gore.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes