Hoppa till huvudinnehåll

Privata tar över skärgårdens postutdelning nästa år

Skärgårdspostiljon Thomas Hansson levererar post till brygga i Barösund
Skärgårdspostiljon Thomas Hansson levererar post till brygga i Barösund Bild: Yle/Maria Helsing thomas hansson

I juli nästa år kan det vara privata aktörer som sköter postgången i stora delar av skärgården. Flera postnummer i skärgården saknas i listan över postområden som Posten ska ansvara för.

På måndagen publicerade Kommunikationsverket sin lista över postnummerområden där den tidiga postgången är tryggad fem dagar i veckan. I övriga postnummerområden ska Posten konkurrensutsätta postgången.

I listan saknas flera postnummer i Pargas och Kimitoön. Korpo (21710), Houtskär (21760), Iniö (23390), Kimito (25700) och Västanfjärd (25830) är bland dem som saknas. Det innebär att postgången i dessa områden kommer att konkurrensutsättas då den nya postlagen träder i kraft 1 juli nästa år. Troligen väljer Posten efter årsskiftet de företag som ska ansvara för utdelningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland