Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yles Jessica Stolzmann om Katalonien: Rajoy har inte handlat särskilt smart

Jessica Stolzmann
Jessica Stolzmann jessica stolzmann

Svenska Yles Jessica Stolzmann besökte Katalonien några dagar före söndagens folkomröstning. Stolzmann säger att det vi har sett hända är chockerande.

- Helt överraskande var det ändå inte, när man ser på den totala avsaknaden av dialog, den senaste tidens hotelser och den mängd poliser som centralregeringen skickat till Katalonien, säger Stolzmann.

Jag trodde ändå inte att polisen skulle ta till våld

- Jag trodde ändå inte att polisen skulle ta till våld. För många katalaner väcktes obehagliga minnen från Francotiden till liv.

Stolzmann säger också att våldet sannolikt fick många katalaner som tidigare var emot självständighet att nu vända sig mot Spanien och den spanska regeringen.

- Dessutom väcks sympatierna för katalanerna nu runt om i världen - så det var inte särskilt smart.

Självständighetsfrågan aldrig en politisk fråga

Hur tror du att Spaniens premiärminister Rajoy har tänkt?

- Det är nog svårt att förstå. Om Mariano Rajoy trodde sig kunna knäcka självständighetsivern trodde han nog fel.

Om Mariano Rajoy trodde sig kunna knäcka självständighetsivern trodde han nog fel

- Situationen har eskalerat på grund av att regeringen har vägrat förhandla, frågan har förpassats till domstol varje gång och inte fått status av en politisk fråga.

Sent på söndag kväll sade Rajoy att han inte utesluter en dialog med Katalonien men samtidigt hänvisade premiärministern flera gånger till "lag och demokrati" - så det kan hända att frågan igen förpassas till domstol, säger Stolzmann.

Vad tror du att följderna blir?

- Regionpresidenten Carles Puigdemont har sagt att han vänder sig till det katalanska regionparlamentet men vi vet inte när det sker.

Parlamentet väntas rösta för självständighet och det har tidigare sagts att parlamentet utlyser självständighet inom 48 timmar från det att folkomröstningsresultatet är klart.

- Det betyder ändå inte att Katalonien blir självständigt, andra länder måste ännu erkänna Katalonien, säger Stolzmann.

Vad vi ser nu är början på en lång och seg konflikt, inte slutet på en konflikt

Hon tillägger att processen blir krånglig; Eftersom Katalonien inte längre är medlem av EU måste man inleda medlemsförhandlingar med unionen.

- Det hela kan ta flera år i anspråk, och det blir ekonomiskt tufft. Vad vi ser nu är början på en lång och seg konflikt, inte slutet på en konflikt.

Tystnad från EU

Hur har EU-ledarna reagerat på gårdagen?

- Enskilda EU-ledare har reagerat på Twitter men EU har inte sagt ifrån, tidigare har man sagt att det är en intern angelägenhet för Spanien.

- Men man kan ju kanske tycka att ett sådant repressivt agerande från en medlemsstat vill ingen se - och katalanerna har ju bett EU komma till deras försvar, avslutar Stolzmann.

Jessica Stolzmann intervjuades i nyheterna på Yle Vega klockan 8 av Lena Bergman.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes