Hoppa till huvudinnehåll

Varje skoldag börjar med morgongympa

Elever som hoppa på skolans gård.
Den här skoldagen börjar med en hinderbana och X-hopp. Elever som hoppa på skolans gård. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen kyrkostrands skola

Skönt, roligt och lättare att orka med resten av dagen. När eleverna i Kyrkostrands skola i Jakobstad får säga vad de tycker om PULS, den gemensamma morgonträningen, fås bara positiva svar.

En hinderbana väntar eleverna. I en lång rad kommer de springande, de hoppar över låga häckar och varvar koner.

Skolans rektor Ida Kronholm tog med sig idén från Gripsholmsskolan i Sverige där hon jobbade tidigare. Projektet med PULS har pågått i ett par år och inneburit morgongymnastik några dagar i veckan, men från och med i höst hålls morgonträningen varje dag.

Man behöver inte sitta still för att lära sig och det måste vi bli bättre på.― Rektor Ida Kronholm

- Fysisk aktivitet ökar blodtillförseln till hjärnan, så vi öppnar helt enkelt ett fönster till inlärningen. Vi märker att eleverna mår bättre och är piggare, säger Kronholm.

elever som hoppar över häckar.
Många elever säger att det är lättare att sitta på lektionen då de fått starta dagen med 15 minuter fysisk aktivitet. elever som hoppar över häckar. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen kyrkostrands skola

”Inga konstigheter”

Hur morgonträningen ser ut varierar från dag till dag. Några märkvärdiga saker är det ändå inte frågan om.

- Vi jobbar med enkla övningar, hopp, skutt och löpning. Enkla fysiska rörelser som tränar upp minnesspåren i hjärnan. Det är inga konstigheter alls, utan handlar om att få upp pulsen. Ibland räcker det med en kvadratmeter där man kan hoppa och skutta, säger Kronholm.

Så ett frö för hälsosam livsstil

Det rekommenderas att barn ska röra på sig upp till tre timmar dagligen. Många barn klarar detta galant, men alltför många har svårt att få tillräckligt med fysisk aktivitet under dagen.
Därför har skolan ett stort ansvar i att leda in barnen på en hälsosam livsstil.

- Det är av samhällsekonomisk nytta att barn och människor får må bra, säger Kronholm.

Ida Kronholm
Rektor Ida Kronholm är en av några lärare som drar PULS på skolan. Ida Kronholm Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen ida kronholm

Skoldagen har lika många timmar

Även om morgongympan tar 75 minuter i veckan är det inga stora uppoffringar som gjorts. Den första rasten har plockats bort och första lektionen är litet kortare.

- I samband med den nya läroplanen har vi möjlighet att ämnesintegrera, och vi ser detta som en ämnesintegrering, säger Kronholm.

När eleverna i årskurs fyra får frågan om de vill börja dagen med PULS eller vanlig lektion är svaret entydigt:

- PULS! PULS! PULS! PULS!

”Behöver inte sitta still för att lära sig”

Lärarna har märkt att eleverna orkar koncentrera sig bättre under dagen och Kronholm upplever ett lugn bland eleverna.

- Barn är inte ämnade att sitta stilla flera timmar om dagen. De har ett behov av att röra på sig och det måste man ta tillvara. Man behöver inte sitta still för att lära sig och det måste vi bli bättre på, säger Kronholm.

Elever springer en hinderbana.
- Man får upp värmen och är inte så styv resten av dagen, säger elever om PULS. Elever springer en hinderbana. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen kyrkostrands skola

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle