Hoppa till huvudinnehåll

Vasa inleder sannolikt förhandlingar med Korsholm

Vy över Vasa stad tagen från Myrgrundsbron.
Vy över Vasa stad tagen från Myrgrundsbron. Bild: Yle/Sofi Nordmyr vasa stadsbild

Stadsstyrelsen i Vasa tar vid sitt möte ikväll ställning till Korsholms kommunfullmäktiges beslut att inleda fusionsförhandlingar med Vasa.

I beslutsförslaget föreslås Vasa inleda fusionsförhandlingar med Korsholm och stadsdirektör Tomas Häyry att för Vasas del förbereda förhandlingarna.

Före förhandlingarna kan inledas måste också Vasa stadsfullmäktige godkänna saken.

Rurik Ahlberg och Tomas Häyry
Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg är mer skeptisk inställd till en sammanslagning med Vasa än kollegan Tomas Häyry. Rurik Ahlberg och Tomas Häyry Bild: Yle/Sarah Karjalainen Österbotten,Vasa,Korsholm,Rurik Ahlberg,Tomas Häyry

Folkomröstning upprörde

För tio dagar sen beslöt Korsholms fullmäktige gå in för fusionsförhandlingar med Vasa. Det var en spännande kväll med mycket heta känslor, även om argumenten i stort sett var de gamla vanliga.

En stor orsak till att känslorna svallade var att det direkt efter att beslutet om förhandlingarna var gjort lämnades in en åtgärdsmotion om att det ska ordnas en rådgivande folkomröstning innan fullmäktige fattar det slutliga beslutet. Och folkomröstning, det ska det bli.

Många av de i Korsholm som talar för en sammanslagning motiverar det med att det då skulle vara svårare för statsmakten att köra över Österbotten. Som exempel nämns ofta Vasa centralsjukhus och den uteblivna omfattande jouren.

Motståndarna å sin sida ser ett hot mot den svenskspråkiga servicen i Vasa.

Samuel Broman (SFP) under diskussionen om fusionsförhandlingar med Vasa stad.
Samuel Broman ligger bakom den motion som nu lett till inledandet av förhandlingar. Samuel Broman (SFP) under diskussionen om fusionsförhandlingar med Vasa stad. Bild: Yle/Johanna Ventus Korsholm,korsholms kommunfullmäktige

Det blev inget Stor-Vasa

Men det här med kommunsammanslagning mellan Vasa och Korsholm är i sig inget nytt.

Det finns historia. För snart tre år sen presenterade Jan-Erik Enestam och Ossi Repo en utredning där förslaget var ett Stor-Vasa bestående av hela tio kommuner.

Men det förslaget fick kalla handen av alla inblandade, till och med av Vasa stad. Staden såg hellre att man diskuterar en sammanslagning av de kommuner som ligger inom pendlingsområdet.

Har vinden vänt?

Med tanke på det kan man tänka sig att största delen av vasapolitikerna nu ställer sig positivt till en sammanslagning med Korsholm. Inte minst med tanke på att SFP numera är det klart största partiet i Vasas fullmäktige.

Fullmäktigeordförande Joakim Strand ivrar för sammanslagning och har tidigare sagt att man nu har ett större mandat att förhandla med sina grannkommuner som också styrs av SFP.

I Korsholm hittar man en positivt inställd styrelseordförande i Lars-Erik Gästgivars och en negativt inställd fullmäktigeordförande i Carola Lithén.

Lars-Erik Gästgivars (SFP), styrelseordförande i Korsholm.
Lars-Erik Gästgivars, styrelseordförande i Korsholm. Lars-Erik Gästgivars (SFP), styrelseordförande i Korsholm. Bild: Yle/Johanna Ventus Korsholm,lars-erik gästgivars

Ikväll är det alltså stadsstyrelsen i Vasa som tar ställning till fusionsförhandlingarna med Korsholm och Yle Österbotten levererar förstås beslutet därifrån.

Läs också

Österbotten

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten