Hoppa till huvudinnehåll

Bilar som stör brandkåren i Grankulla handlar om trafikkultur anser politiker

Byggarbetsplats utanför köpcentret i Grankulla.
I centrum av Grankulla finns parkeringsövervakning men den sköts inte av staden utan av ett privat bolag. Byggarbetsplats utanför köpcentret i Grankulla. Bild: Yle/Christoffer Kaski byggarbetsplatser,Grani,byggarbetsplats

Nej till att staden har egna parkeringsövervakare i Grankulla anser politiker i samhällstekniska utskottet. Det räcker med att centrum där bilarna står tätast övervakas av ett privat bolag och polisen kan bötfälla felparkerade bilar på stadens gator.

På Brandkårsvägen i Grankulla har FBK många gånger haft svårt att ta sig ut genom sin infart eftersom bilar parkerat fel. FBK:s kårchef Jens Tegengren anser att staden borde överväga att ha egna parkeringsövervakare för att komma åt felparkeringen. Varken ordförande eller vice ordförande i stadens samhällstekniska utskott, som har hand om trafikärenden, är inne på samma linje.

- FBK ska ringa polisen direkt när de ser att någon har parkerat i vägen fastän brandkåren inte ens ska rycka ut. Alla har rätt att ringa polisen, säger Virva Wahlstedt (Saml), som är vice ordförande i utskottet.

Det är polisen som övervakar parkeringen utanför FBK, eftersom Grankulla inte har egna parkeringsövervakare.

- Jag tycker det är polisen som ska sköta parkeringsövervakningen. Parkeringen är inte ett så stort problem ändå. Vi har i Grankulla centrum ett privat bolag som sköter om övervakningen, säger Wahlstedt.

"Problemen vid FBK gäller inte parkeringsövervakning"

Västra Nylands polisinrättning uppgav tidigare att parkeringsövervakningen utanför FBK i princip är beroende av att allmänheten kontaktar polisen.

Det hjälper inte med parkeringsövervakare i det fallet för den personen kan inte vara där hela tiden― Finn Berg

Finn Berg som är ordförande för samhällstekniska utskottet i Grankulla tycker inte heller att staden ska ha egna parkeringsövervakare.

- Problemen vid FBK gäller inte parkeringsövervakning, det är snarare ett trafikkulturproblem. De som bryter mot föreskrifterna har problem med sin kunskap att köra. De förstår inte trafikregler. Det hjälper inte med parkeringsövervakare i det fallet för den personen kan inte vara där hela tiden ändå, säger Finn Berg (SFP).

Brandkårsvägen i Grankulla.
Brandkårsvägen. Brandkårsvägen i Grankulla. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn brandkårsvägen i Grankulla

Berg tror att anvisningar till föräldrarna i Mäntymäen koulu kunde vara en bättre lösning än lapplisor.

- Man borde titta på om vi kan göra något med trafikarrangemang där, och anvisa var föräldrarna ska köra när de kör sina barn till skolan eller hämtar dem från skolan, säger Finn Berg från SFP.

Läs mera:

Felparkerade bilar försvårar för brandkåren i Grankulla: "Det här tar tid från dem som behöver hjälp"

Trots förbud är det vanligt att bilar parkerar vid utfarten av Grankulla FBK:s brandstation. När frivilliga brandkåren nyligen ryckte ut i en akut situation försvårades utryckningen av en bil som stod precis vid utfarten. Kårchef Jens Tegengren är frustrerad.