Hoppa till huvudinnehåll

Försvarsminister Mattis lättar på tvivel om USA:s inställning till kärnavtalet med Iran

James Mattis
James Mattis Bild: AFP / Lehtikuva James Mattis,USA

USA:s försvarsminister James Mattis sade i dag att Iran följer de åtaganden som landet förbundit sig till i kärnkraftsavtalet med stormakterna och EU.

Enligt Mattis finns det en del säkerhetsfrågor som behöver utredas. Också president Trump har efterlyst en sådan utredning.

Mattis, som uttalade sig inför senatens försvarsutskott, sade att han anser att presidenten kan godkänna avtalet med Iran.

Mattis ställningstagande är betydelsefull eftersom president Donald Trump har hotat med att säga upp avtalet som han har beskrivit som det sämsta USA någonsin har ingått.

Senast den 15 oktober måste Trump meddela den amerikanska kongressen om han anser att Iran hållit sig till avtalet. Om han inte gör det då löper avtalet ut.

Kärnavtalet mellan Iran och fem andra FN-nationer ingicks 2015.

Enligt avtalet ska Irans kärnanläggningar vara enbart i civilt bruk. I gengäld slopar USA sina ekonomiska sanktioner mot Iran.

Om USA anser att Iran inte hållit sin del av avtalet kan de ekonomiska sanktionerna återupptas.

Trump har fått internationell kritik för sin attityd till avtalet. Bland annat Ryssland försvarar kärnavtalet och har kallat Trumps attityd "oroväckande".

EU och övriga länder som har undertecknat avtalet har antytt att de kommer att försöka rädda det också om USA skulle dra sig ur det.

Läs också