Hoppa till huvudinnehåll

Gångrobot hjälpte muskelsjuka Maj-len att ta 187 steg

Maj-Len Sjöberg testar gångroboten Indego. Fysioterapeuterna Daniel Söderman och Katri Pihlaja-Kuhna assisterar.
Maj-Len Sjöberg testar gångroboten Indego. Fysioterapeuterna Daniel Söderman och Katri Pihlaja-Kuhna assisterar. Maj-Len Sjöberg testar gångroboten Indego. Fysioterapeuterna Daniel Söderman och Katri Pihlaja-Kuhna assisterar. Bild: Yle/Roger Källman maj-len sjöberg

Maj-len Sjöberg i Korsholm lider sen några år tillbaka av en sjukdom som gör att hennes muskler förtvinar. Nu har hon fått testa exoskelettet Indego, som hjälper henne att träna sina muskler.

- Det känns nog ganska "proffsigt", säger Maj-len Sjöberg när fysioterapeuterna Daniel Söderman och Katri Pihlaja-Kuhna håller på att spänna fast utrustningen på henne.

Maj-len Sjöberg går en gång i veckan på rehabilitering hos Folkhälsan för att hålla sin inklusionskroppsmyosit under kontroll. Då hon fick höra om Indego så bestämde hon att hon ville pröva på den nya terapiformen.

- Åtminstone blir det en upplevelse. I och med att man går upprätt så kan man andas bättre och så får man känna på hur det känns att gå, säger Maj-len före den första provturen.

Styrs med en smarttelefon

Indego lanserades år 2015 och används hittills av ett halvdussin organisationer runtom i världen. Daniel Söderman uppskattar att det finns cirka tio stycken exoskelett i Europa och Folkhälsan är först ute i Norden.

Daniel Söderman och Katri Pihlaja-Kuhna klär på Maj-Len Sjöberg ett exoskelett
Maj-Len kläs på exoskelettet. Daniel Söderman och Katri Pihlaja-Kuhna klär på Maj-Len Sjöberg ett exoskelett Bild: Yle/Roger Källman Katri Pihlaja-Kuhna

Exoskelettet består av underbens-, lårbens- och ryggstöd, som spänns fast på klienten. Elmotorer stärker användarens egna rörelser och avancerad elektronik hjälper till att hålla balansen.

- Den stöder och håller henne uppe. Sen finns det motorer som hjälper henne att gå. Det här är framtiden här och nu, säger Daniel Söderman.

Exoskelettet styrs av avancerad datorteknik och justeringarna görs med en app i en smarttelefon.

- Här har vi matat in Maj-lens alla uppgifter, så nu trycker vi på start, säger Katri Pihlaja-Kuhna.

Då LED-lamporna på Indego skiftar från blått till grönt får Maj-len börja gå, stödd mot en hög rollator.

187 steg under första promenaden

Gåroboten har två olika program. Motion (rörelse) och Therapy (terapi). Det första är passivt och roboten gör allt, det andra styrs av användarens egen muskelaktivitet.

Det är det första programmet som lämpar sig att börja med och det är också det som Maj-len Sjöberg testar. Exoskelettet lyfter hennes ben och för dem framåt i en lite robotlik gångstil.

App i smarttelefon.
Dagens saldo: 187 steg. App i smarttelefon. Bild: Yle/Roger Källman mobilapplikation,smarttelefoner

- Det känns ganska svettigt. Man får nog igång blodcirkulationen och det känns i höfterna att jag inte är van att använda dem, säger Sjöberg efter den första promenaden på 187 steg.

Daniel Söderman säger att den här formen av rehabilitering gör gott för hjärta, blodomlopp och ämnesomsättning. Att skelettet belastas är också bra, det motverkar benskörhet.

- Jag ser fram emot nästa gång, säger Maj-len Sjöberg.

Öppna Instagram-inlägget