Hoppa till huvudinnehåll

Hundar misstänks ha förgiftats i Pojo

Hundgodis som legat i gräset. Någon håller i den med hjälp av en svart plastpåse.
Jenny Björklund har hittat suspekta kanelbullar och hundgodis i hundparken i Pojo. Hundgodis som legat i gräset. Någon håller i den med hjälp av en svart plastpåse. Bild: Jenny Björklund Pojo, Raseborg,gifter,jenny björklund

Två hundar misstänks ha blivit förgiftade efter ett besök i hundparken i Pojo förra veckan. Hundägare besöker nu parken på egen risk.

Det var i förra veckan som två hundar fick besöka veterinären på grund av misstänkt förgiftning. Kvällen innan hade hundarna lekt i hundparken i Pojo.

- Hundarna hade blivit apatiska, fått hård diarré och uppkastningar. Benen bar dem inte längre, berättar Jenny Björklund som är ansvarig för hundparken.

Det såg ut som råttgift i alla fall i mina ögon.

När Björklund kom till parken för att lägga upp en varnande lapp, hittade hon tre kanelbullar med något blått, pulveraktigt inuti.

- Det såg ut som råttgift i alla fall i mina ögon.

Suspekt hundgodis

Björklund plockade upp kanelbullarna och slängde dem i en sopcontainer. Sedan gjorde hon en anmälan till polisen.

- De sade att vi borde ha sparat de där bullarna. Men också dagen efter hittade vi hundgodis som såg mycket suspekt ut. Det tog vi till vara och tog foton på.

Jenny Björklund har ingen aning om vem som kan ha velat förgifta hundar i Pojo. Hon tycker tvärtom att Pojo varit hundvänligt.

- Alla har blivit så förvånade. Ingen kan förstå vem och varför någon gjort så här.

Viktigt att snabbt åka till veterinären

Hundparken i Pojo är fortsättningsvis öppen men en lapp informerar hundägarna om att man vistas i parken på egen risk.

Björklund har besökt parken flera gånger den senaste veckan och har inte hittat något mer. Hon kan ändå inte garantera att parken är tom på suspekt mat.

Något vitt ligger i en gräsmatta.
Ett av Jenny Björklunds fynd i hundparken. Något vitt ligger i en gräsmatta. Bild: Jenny Björklund Pojo, Raseborg,gifter,jenny björklund

Björklunds ena hund blev en gång utsatt för råttgift i Riihimäki. Hon uppmanar hundägare att åka direkt till veterinären om man märker att något är fel.

Det är frågan om liv eller död, bara på några timmar, säger hon.

- Om du märker att hunden blir apatisk och att den får så hård diarré att inte ens vatten hålls i hunden så är det bråttom till veterinären.