Hoppa till huvudinnehåll

Jauhojärvi om norska astmaforskningen: "De rör sig i en gråzon"

Sami Jauhojärvi.
Sami Jauhojärvi är ny skidexpert för Yle Urheilu. Sami Jauhojärvi. Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. Sami Jauhojärvi

Det stormar än en gång runt norsk längdåkning. Sami Jauhojärvi tycker att det är positivt att norska hälsomyndigheter tar avstånd. ”Annars hade man kunnat börjat fundera på om det skulle vara statsstyrt”, säger Yle Urheilus expert.

En norsk forskning om användning av astmamedicin, där man har velat öka förståelsen för hur friska idrottare påverkas, sågas vid fotknölarna.

Enligt norska hälsomyndigheter är det hela oförsvarligt. Att Statens Helsetilsyn tydligt tar ställning mot rapporten är en viktig markering, anser Yle Urheilus skidexpert Sami Jauhojärvi.

Jauhojärvi, som avslutade sin elitkarriär efter förra säsongen, är glad över att forskningen har kommit fram offentligt och att myndigheterna tar avstånd.

– Om områdets proffs hade gömt undan det här, hade man kunnat börja fundera på om det är statsstyrt – som det är i ett annat av våra grannländer, säger han.

Koppling till Sundbys fall?

Jauhojärvi tror inte att den norska forskningen är något ovanligt globalt. Officiella och inofficiella undersökningar där man använder tillåtna mediciner, vilket astmamedicin är, för att se hur idrottares prestationsförmåga kan förbättras är utbredd, enligt honom.

Forskningen har flera år på nacken, men användningen av astmamedicin i Norge bubblade upp till ytan först sommaren 2016 i samband med Martin Johnsrud Sundbys fall av felaktig medicinanvändning.

Jauhojärvi utesluter inte att det skulle kunna finnas en koppling.

– Har man i de här testerna märkt att man med stora medicinmängder kan få en påverkan på återhämtningen och sedan testat gränserna? Det här är ändå bara en spekulation, poängterar han.

Martin Johnsrud Sundby.
Martin Johnsrud Sundby fick en kort avstängning efter att han hade använt för höga doser av astmamedicin. Martin Johnsrud Sundby. Bild: Yle/Tomi Hänninen Martin Johnsrud Sundby

Gjordes tester i finländska landslaget

Han understryker att den norska användningen av astmamedicin rör sig i gråzonen.

– Medicinerna är tillåtna för de som har diagnostiserad astma, men de är inte heller förbjudna så man kan skriva ut en astmadiagnos till alla om man kan dra nytta av det.

– Det här är en gråzon. Om man tolkar alla punkter i antidopningsreglerna är det förbjudet.

Enligt Jauhojärvi gjordes astmatester i det finländska landslaget för ett par år sedan. De som diagnostiserades med astma fick medicin om man ville. De som inte fick en diagnos fick ingen medicering.