Hoppa till huvudinnehåll

Konsumentombudsman stämmer Nextjet till domstol

Nextjets flygplan som står i still på marken.
Nextjets flygplan som står i still på marken. Bild: Nextjet/pressbild flygbolag,flygplan,Nextjet

Konsumentombudsmannen i Sverige har stämt in Nextjet Sverige Ab till Patent- och marknadsdomstolen.

KO kräver att Nextjet Sverige ska förbjudas att i sin marknadsföring påstå att de vidtagit de åtgärder som krävs för att bolaget ska återfå sin permanenta flyglicens.

Dessutom anser KO att Nextjet Sverige Ab också vid biljettförsäljningen klart måste meddela att flygningar för närvarande inte får utföras av Nextjet Ab efter den 17 november 2017.

KO kräver också att påståendet att någon annan operatör än Nextjet Ab kan komma att sköta flygningarna efter det datumet inte får användas, om det inte är klart vilka operatörer som kan komma ifråga.

Konsumentverket i Sverige slog för några veckor sedan fast att Nextjet bryter mot marknadsföringslagen. Orsaken var att flygbolaget inte i bokningsskedet informerar sina kunder om att man saknar flyglicens efter 17 november.

SAS säger upp codeshare avtal

Det svenska flygbolaget SAS säger enligt flygsajten check-in.dk upp det så kallade codeshare avtalet med Nextjet om försäljning av flygbiljetter. SAS meddelar också att man inte kommer täcka eventuella utgifter för hotell och alternativa transporter.

Codeshare avtal sparar tid och pengar för resenärerna när bolag har sådana avtal sinsemellan.

Många frågetecken

Frågetecknen kring flygbolaget Nextjet, som bland annat flyger mellan Stockholm och Kronoby, har varit många. I slutet av augusti drog Transportstyrelsen i Sverige in Nextjets operativa licens på grund av bolagets ekonomiska problem.

Kort efter att licensen drogs in meddelade Nextjet att man i en extra bolagsstämma beslutat stärka bolagets finanser genom en nyemission på 42,5 miljoner kronor.

Dessutom beslöt Nextjets ägare, bland andra Herrfors Ab i Jakobstad, att man ska stärka bolagets finanser med totalt 70 miljoner svenska kronor.

Framtiden ytterst oklar

Flygbolaget har också meddelat att det planerar att sälja två flygplan för att hjälpa upp ekonomin. Men enligt svenska Transportstyrelsen äger Nextjet inga plan som kan säljas. Samtliga 15 plan är leasade.
Enligt Kjell Clemes, styrelseordförande för Air Åland som är delägare i Nextjet Ab, är det klart att två plan kommer att säljas i höst för sammanlagt 30 miljoner kronor.

Det är avgörande för Nextjet att få ekonomin i skick, annars kan bolaget inte beviljas en operativ licens. Fram till den 17 november flyger bolaget med tillfällig licens och bolagets framtid efter det är ytterst oklar.

Allt som allt flyger Nextjet till 20 olika destinationer i Norden. I Finland har bolaget flyglinjer till Kronoby, Åbo och Björneborg.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten