Hoppa till huvudinnehåll

Lillemor Gustafsson: Att bli vuxen är att lämna något och finna något nytt

Bild av Lillemor Gustafsson
Lillemor Gustafsson gästchattar på Sluta panta-chatten tisdagen den 3.10 kl. 19-22 inom temat "att bli vuxen". Bild av Lillemor Gustafsson Bild: Yle/Pia Johansson lillemor gustafsson

Sen många år tillbaka arbetar jag med ungdomar och unga vuxna i ålder 13-25 år. Det betyder från tidiga tonår upp till unga vuxna. Under den tiden hinner det hända en hel del i en människas liv.

Högstadieklasserna i grundskolan avklaras, vidare studier på andra stadiet inleds, avbryts, lämnas, avklaras allt efter hur man trivs, känner sig motiverad eller orkar.

Därefter följer arbetsliv, vidare studier eller ett sökande efter sin plats. Det är inte så lätt alla gånger det där med att hitta sin väg in i vuxenlivet.

När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre? Då man känner sig vuxen? Hur känns det? Finns det någon åldersgräns för när man kan känna sig som vuxen?

När man avslutat sina studier och börjat arbeta? Om man är 16 år eller 20 år och kommit in i arbetslivet? Är man vuxen då?

Det finns åldersgränser för mopokort, körkort, alkohol- och tobaksinköp, röstning liksom när man är rättsskyldig och när man är myndig.

Det finns fördelar med att vara minderårig; de vuxna har ansvar för de minderårigas liv och hälsa, de betalar räkningar och har skyldighet att ta hand om en. Gör inte de närmaste vuxna det ska andra vuxna träda till och hjälpa.

Samtidigt kan det vara jobbigt att vara minderårig; man får inte bestämma allt själv även om man känner att man nog kan ta ansvar för sig själv och bestämma om sånt som hemkomsttider och vilka kläder man har på sig och hur man sköter skolor och studier.

Ibland krockar de vuxnas och den minderåriges åsikter; de vuxna känner att de inte helt vågar lita på den unge – detta är ibland alldeles sant och ibland inte. Hellre än att börja gräla om vem som har rätt är det bra att försöka tala igenom saken för att lyssna in vad den vuxna respektive den unga tänker och så söka kompromisser.

Det kan också kännas svårt att släppa taget om barndomens och ungdomens trygghet. Det kan kännas osäkert att gå ut grundskolan efter nio år med samma mönster år efter år, man vet ju inget om hur det ser ut sen. Och kompisarna kanske flyttar åt olika håll.

Det kan också kännas osäkert att gå ut i arbetslivet efter avklarade studier; allt det där med skatter och bostad och el-räkningar osv. Du ska KLARA DIG SJÄLV.

Bild från Unsplash.com
Fast man blir vuxen ska man inte behöva lämnas ensam. Bild från Unsplash.com Bild: Unsplash/ Pablo Basagoiti depression,ungdomar,ensamhet,deprimerad

Att vara myndig innebär ändå inte att äldre vuxna inte skulle finnas till hands för att vägleda. Ibland är det föräldrarna som hjälper och stöder, ibland är det någon på arbetskraftsbyrån (näringscentralen), ibland är det såna ställen som Navigatorn (Ohjaamo) som ställer upp med stöd.

Men det är mer än så: Efter 17 års ålder hör man inte till barnskyddet längre, man hör inte till barn- och ungdomspolikliniker vare sig man har en fysisk, neurologisk eller psykisk sjukdom eller ett syndrom utan till enheter för vuxna. Det som var gammalt och vant blir nytt och kan kännas som en labyrint.

Därför finns det numera mer tillgång till stöd och rådgivning för unga upp till 29 år (dit bl.a. nämnda Navigatorn hör, ungdomsverkstäder och Ungdomsakademin samt olika chattar).

Efter det räknas man nog som vuxen.

Med åren ändras intressen och livserfarenheten ökar. Därför finns vuxengrupper och -chattar att dela dessa erfarenheter med - även om man skulle känna sig evigt ung.

Att bli vuxen är att lämna något och finna något nytt!

Lillemor Gustafsson
Socialarbetare och familje- och parterapeut på Folkhälsan

Kom med och chatta med Lillemor Gustafsson ikväll, måndag 3.10 kl. 19-22 på Sluta Panta! Du hittar chatten HÄR.

Läs också

Sluta panta

Frågor till Sex&sånt - Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

Nyligen publicerat - Sluta panta

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Hur vet man om någon är kär?

  "Hur vet jag om han är kär i mig?"

  ”Hur vet jag om han är kär i mig? Hur ska jag kunna få kontakt med henne? Hur flirtar man? Hur vet jag ens hur jag själv känner för honom? Hur ska jag fråga om vi kan bli tillsammans? Hur håller man ihop ett förhållande när man har problem i det? Hur håller man liv i förälskelsen? Hur kommer man över någon? Dessa måste vara några av de frågor som så gott som varendaste kotte har eller kommer att fråga sig någon gång under livet. Universalfrågorna, de obligatoriska, de stora.

 • Hur hitta rätt i servicedjungeln?

  Hur hitta rätt fram i servicedjungeln?

  Redan innan grundskolans slut gäller det att fatta viktiga beslut. Läroplikten slutar, men utan utbildning är det svårt att hitta jobb. Hur välja studieplats och på vilka grunder? Frågan är viktig, för varje individ som tappar motivationen och varken studerar eller jobbar, riskerar att falla utanför vårt samhällsystem. Lyckligtvis finns det stöd och hjälp att få, så vägen framåt i livet blir klarare.

 • Lillemor Gustafsson: Att bli vuxen är att lämna något och finna något nytt

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre?

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre? Då man känner sig vuxen? Hur känns det? Finns det någon åldersgräns för när man kan känna sig som vuxen? När man avslutat sina studier och börjat arbeta? Om man är 16 år eller 20 år och kommit in i arbetslivet? Är man vuxen då?

 • Sexuell läggning och att komma ut

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland.

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland och världen hela tiden. Trots att det ibland kan kännas som att saker är ojämlika går det ändå framåt hela tiden på många olika områden.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

 • Bra sex – hur ska man göra?

  De flesta vill ha bra sex

  De flesta vill ha bra sex, och många tror att vägen dit är olika ställningar och teknik. Men det avgörande är att man är avslappnad, känner sig trygg och kan kommunicera med den man har sex med.

 • Utmaningar i sociala situationer är veckans tema på Sluta panta

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer?

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer? Känner du ofta att du blir utanför? Blir det lätt bråk mellan dig och andra? Tänker du att du inte är lika bra som andra? Har du svårt att hantera dina känslor i utmanande situationer? Funderar du ofta på vad andra tänker om dig? Låter du det påverka dina handlingar? Hatar du att förlora?

 • Livslust sprider kunskap om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar som starkt håller i sig: att enbart flickor drabbas av ätstörningar. Att man kan ta sig ur en ätstörning genom att helt enkelt ta sig i kragen och att ha en ätstörning innebär att man är riktigt, riktigt mager.

 • Familj och parrelationer

  vi får inte, skall inte och kan inte äga en annan människa.

  Familj och parrelationer är veckans tema på Sluta panta. Oscar från Krisjouren för unga har skrivit en text som berör temat. Du kan chatta med honom den 12.6 och 13.6 kl. 19-22 på Sluta panta-chatten.

 • Rasism och fördomar

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare.

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare. Den ena föder den andre och de stöttar varandra i de mest besynnerliga och stundvisa absurda som farliga situationer.

 • Att leva i nyfamilj

  Att gå igenom en separation kan vara väldigt tungt.

  Varje år är det tusentals barn och unga i Finland vars föräldrar väljer att separera. Att gå igenom en separation kan vara jätte tungt och det leder oftast till förändringar. Det kan gälla förändringar i hur man bor, kanske vilken skola man går i, hur man firar jul, var man är på semester m.m. För barn och ungdomar leder det ofta till två olika hem, men samtidigt kanske också till det att föräldrarna har mera tid för en under de dagar man är hos dem.