Hoppa till huvudinnehåll

Matematikläraren med en enorm hobby - jättegrönsaker

Mika Tiilikäinen odlade i år Finlands största kålrot på 16,46 kg.
Mika Tiilikäinen odlade i årets största kålrot på 16,46 kg. Mika Tiilikäinen odlade i år Finlands största kålrot på 16,46 kg. Bild: Leo Gammals Palsternacka,rotfrukter,pumpa,zucchini,rödbeta,kålrot,tomat,morot,solros,chili,Borgnäs,Mammoth,marrow,Rosenböna,jätteväxter

På en egnahemshustomt i Borgnäs växer Finlands största grönsaker. Här odlar Mika Tiilikainen landets största kålrabbi, rödbeta, morot och chili. Jättegrönsaker är en hobby på växande i Finland.

Det var något av en slump att matematikläraren Mika Tiilikainen från Borgnäs började odla jättegrönsaker.

En kollega gav en planta som samma höst resulterade i en pumpa på 192 kilogram. Det är den största som Mika Tiilikainen hittills har odlat.

På bakgården har paret Tiilikainen byggt en odlingsterass där pumpor, solrosor och rotfrukter delar sängar bredvid varandra.

Jättekålrabbi växer i trädgårdsland.
Jättekålrabbi som växer i trädgårdslandet. Jättekålrabbi växer i trädgårdsland. Bild: Leo Gammals Palsternacka,rotfrukter,pumpa,zucchini,rödbeta,kålrot,tomat,morot,solros,chili,Borgnäs,Mammoth,marrow,Rosenböna,lök,rekord,finsk mästare
Finlands största kålrabbi 2017 på 14,63 kg.
Årets största kålrabbi väger 16,43 kg. Finlands största kålrabbi 2017 på 14,63 kg. Bild: Leo Gammals Cucurbita pepo,Jättepumpa,Borgnäs,Finska mästerskapstävlingar,rekord,Cucurbita maxima maxima,mästare,kålrabbi,rekordhållare

- Här växte Finlands största kålrot, här den största rödbetan och härifrån skar jag ut den rekordstora kålrabbin, säger Tiilikainen och pekar ner i trädgårdslandet.

Groparna är stora och det ser nästan ut som om en hund försökt gräva ner sitt ben däri.

Vad krävs det då för att lyckas med jättegrönsaker?

- Jättegrönsaker kan bra odlas i Finland eftersom här är ljust och när vi har en varm sommar lyckas också jättepumporna. Men för pumporna behöver du nog andra frön än dem du hittar i butiken, säger Tiilikainen.

Gulvit jättepumpa i trädgårdslandet.
Gul jättepumpa i trädgårdslandet. Gulvit jättepumpa i trädgårdslandet. Bild: Leo Gammals Palsternacka,rotfrukter,pumpa,zucchini,rödbeta,kålrot,tomat,morot,solros,chili,Borgnäs,Mammoth,marrow,Rosenböna,lök,rekord,Pumpasläktet,Jättepumpa,Cucurbita pepo,finsk mästare

Med så kallade vanliga butiksfrön kan man odla pumpor som väger mellan 10 och 15 kilogram. De duger gott till att laga paj eller gröpa ut till Halloween.

- Om man ska lyckas odla riktigt stora grönsaker på flera hundra kilo så krävs växthus. Det är redan en utmaning att nå upp till 200 kilogram på friland. Det har jag inte lyckats med ännu, fortsätter han.

Pumpor kräver mycket omsorg

Lök, vitlök och kål kräver en lång växtperiod och bör sättas redan till vintern, medan pumpor kan börja odlas på friland från slutet av april.

Plantorna kräver regelbunden bevattning. I synnerhet pumporna dricker stora mängder vatten. Odlaren behöver också känna till vilken jordmån som lämpar sig bäst för vilken grönsak.

Grön fältpumpa och orange jättepumpa.
Grön fältpumpa på 45 kg och jättepumpa på 80,60 kg. Grön fältpumpa och orange jättepumpa. Bild: Leo Gammals Cucurbita pepo,Jättepumpa,Borgnäs,Finska mästerskapstävlingar,rekord,Cucurbita maxima maxima,mästare,rekordhållare

Pumpor och squash trivs bra i soligt och varmt läge. Jorden ska vara näringsrik med hög mullhalt och ett pH-värde cirka 7,0.

Rotfrukter som palsternacka och morot får växa nästan vågrätt stödda med pinnar och mjuka underlag.

Mörkgrön jättepumpa i Mika Tiilikainens trädgårdsland.
Mörkgrön jättepumpa på underlag som skyddar mot fukt och insekter. Mörkgrön jättepumpa i Mika Tiilikainens trädgårdsland. Bild: Leo Gammals Palsternacka,rotfrukter,pumpa,zucchini,rödbeta,kålrot,tomat,morot,solros,chili,Borgnäs,Mammoth,marrow,Rosenböna,lök,rekord,Pumpasläktet,Jättepumpa,Cucurbita pepo,finsk mästare

Olika grönsaker mår bäst av olika sorts gödsel i olika stadier av växtperioden. Tiilikainen gödslar i första hand med organiskt material, bland annat stallgödsel. Och så behövs daggmaskar.

Grönsakerna måste också skyddas mot insekter, fåglar och röta. Tiilikainen låter till exempel pumporna ligga på underlag av skumgummi och täckta med fiberduk.

Särskild fröbank för jättegrönsaker

Föreningen för jättegrönsaker i Finland - Suomen jättikasvisyhdistys (SJKY) är samlingsplatsen för dem som odlar jättegrönsaker. Den grundades 2010 och har omkring 130 medlemmar.

Föreningen skickar årligen ut brev med en blandning av olika certifierade frön till sina medlemmar.

Mika Tiilikainens palsternacka har rekordlångt rotsystem..
Mikas palsternacka med rekordlångt rotsystem. Mika Tiilikainens palsternacka har rekordlångt rotsystem.. Palsternacka,rotfrukter,pumpa,zucchini,rödbeta,kålrot,tomat,morot,solros,chili,Borgnäs,Mammoth,marrow,Rosenböna,lök,rekord,Pumpasläktet,Jättepumpa,Cucurbita pepo,finsk mästare

Merparten av de frön som föreningen delar ut kommer från tävlande grönsaker med goda egenskaper.

- Fröna till de gula jättepumporna härstammar från USA, men frön från riktigt stora pumpor tas alltid till vara och blommorna korsas med varandra. Jättepumporna har egna släktträd, berättar Mika Tiilikainen.

Blommor hålls slutna för att bin inte ska pollinera vilt i trädgården.

Odlarna strävar efter att utveckla önskade egenskaper såsom storlek eller längd. Då gäller det att vara försiktig vid pollineringen så att fel arter inte korsas med varandra.

Under blomningen håller Mika Tiilikainen jättepumpornas blommor slutna för att bin och andra insekter inte ska pollinera vilt i trädgården. Han pollinerar själv de blommor som hör till samma art.

Finlands största morot väger 3,14 kg.
Finlands officiellt största morot väger 3,14 kg. Finlands största morot väger 3,14 kg. Bild: Leo Gammals Palsternacka,rotfrukter,pumpa,zucchini,rödbeta,kålrot,tomat,morot,solros,chili,Borgnäs,Mammoth,marrow,Rosenböna,lök,rekord,Pumpasläktet,Jättepumpa,Cucurbita pepo,finsk mästare

Korsade frön från jättegrönsaker behöver inte alltid vara en förutsättning att lyckas.

- Fröna till rödbetan som vann i år är en egyptisk plattrund och dem köpte jag från butiken, avslöjar Tiilikainen.

Finlands största rödbeta finns i Borgnäs.
Finlands officiellt största rödbeta finns i Borgnäs. Finlands största rödbeta finns i Borgnäs. Bild: Leo Gammals Palsternacka,rotfrukter,pumpa,zucchini,rödbeta,kålrot,tomat,morot,solros,chili,Borgnäs,Mammoth,marrow,Rosenböna,lök,rekord,Pumpasläktet,Jättepumpa,Cucurbita pepo,finsk mästare

Rödbetan väger 7,75 kilogram. Fröna till Mikas vinnande kålrabbi på 14,63 kilogram är också vanliga europeiska frön.

Sexton guld och tio rekord

I år kammade Mika hem 16 officiella finska mästerskapsguld och sju nya finska rekord i FM-tävlingen som hölls i Mäntsälä den 29.9. Med tre rekord från tidigare innehar han nu sammanlagt tio finska rekord.

Laura Pirhonen från Tohmajärvi odlade i år den största jättepumpan på 144,2 kg.

Mikas jättepumpa kom andra och vägde 80,60 kg. Däremot odlade han i år den största fältpumpan som vägde 45 kg.

Grön fältpumpa och orange jättepumpa.
Grönfältpumpa och orange jättepumpa. Grön fältpumpa och orange jättepumpa. Bild: Leo Gammals Cucurbita pepo,Jättepumpa,Borgnäs,Finska mästerskapstävlingar,rekord,Cucurbita maxima maxima,mästare,rekordhållare

Mika sticker inte under stol med att motivationen att för varje år försöka förbättra egna finländska rekord är stor.

- Visst är det roligt när folk tittar och pratar om grönsakerna, men nog är tävlingarna spännande.

Sämjan mellan föreningens medlemmar är god och man önskar gärna motståndaren lycka till. Man blir heller inte rik på att odla jättegrönsaker.

Föreningen har en summa på 500€ som fördelas mellan de tävlande som lyckats odlat de största pumporna.

Alla deltagare får en blombukett, men inga ytterligare utmärkelser tillfaller till exempel dem som slagit nytt finskt rekord.

Mika Tiilikainen med en jättesquash.
Mika Tiilikainen med sin jättesquash på 52 kilogram. Mika Tiilikainen med en jättesquash. Bild: Tanja Heino / Yle zucchini,Borgnäs,grönsaker,Mäntsälä,jättegrönsaker

I finska mästerskap följer man sedan de regler för vikt och längd som grundar sig på EGVGA:s (European Giant Vegetable Growers Association) och GPC:n (Great Pumpkin Commonwealth) tävlingsregler.

Hobby för matbordet

Det här är en hobby med den stora fördelen att man får äta upp tävlingsbidragen efteråt.

Allt har varit ätbart, morötterna, palsternackan, löken, pumporna och kålroten. Fast Tiilikainens familj tycker inte om kålrot.

- Tomaterna har varit extra goda. De har sett ut som bifftomater men smakat som körsbärstomater till och med den som vägde 800 gram och kom på andra plats ifjol.

Jättestor gurka, rödbeta, gullök och palsternacka
Urval av Mikas rekordstora grönsaker. Jättestor gurka, rödbeta, gullök och palsternacka Bild: Leo Gammals Palsternacka,rotfrukter,pumpa,zucchini,rödbeta,kålrot,tomat,morot,solros,chili,Borgnäs,Mammoth,marrow,Rosenböna,lök,jätteväxter

Nu efter mästerskapen kan grannarna och arbetskollegor kallas in till gårdsfest för att dela på grönsakerna och rotfrukterna.

Många olika pumpor

Det finns många olika slags gurkväxter och pumpor som är svåra att skilja från varandra.

Jättepumpor och squash som godkänns i tävlingssammanhang hör i första hand till arterna Cucurbita maxima och Cucurbita pepo.

Man får också tävla med gourds, som hör till familjen gurkväxter och är en korsning mellan Cucurbita och flaskkurbitssläktet Lagenaria.

Finlands längsta chili är 29,3 cm lång.
Finlands längsta chili är 29,3 centimeter lång. Finlands längsta chili är 29,3 cm lång. Bild: Leo Gammals Palsternacka,rotfrukter,pumpa,zucchini,rödbeta,kålrot,tomat,morot,solros,chili,Borgnäs,Mammoth,marrow,Rosenböna,lök,rekord,Pumpasläktet,Jättepumpa,Cucurbita pepo,finsk mästare

I Finland odlas också till exempel chili, kalebass och indisk kakri som inte deltar i tävlingar för jättegrönsaker men vars rekordvikter och -längder noteras.

Mika Tiilikainens chili var den enda som deltog i tävlingen i Mäntsälä år. Den är 29,3 centimeter lång och väger 20 gram.

Förutom pumpor och squash tävlar man med bland annat tomat, gurka, morot, palsternacka, rödbeta, kålrot, kålrabbi, kål, bladselleri, potatis, lök, vitlök, rosenböna, majs, paprika och solrosor.

Finlands längsta rosenböna 2017 med 67,7 cm.
Årets längsta rosenböna är 65,7 cm. Finlands längsta rosenböna 2017 med 67,7 cm. Bild: Leo Gammals Borgnäs,Finska mästerskapstävlingar,rekord,mästare,Rosenböna,rekordhållare

Artikeln har rättats kl. 22.56. Det korrekta antalet första placeringar och finska rekord har ändrats från 14 respektive 8 till 16 guld och 10.

Läs också:

Yle Uutisets artikel från tävlingen i Mäntsälä 29.9.17.

Föreningen för jättegrönsakers hemsida med information och resultat från finska mästerskap 2012-2017.