Hoppa till huvudinnehåll

Positivt försvarsproblem i landslaget: Vem ska stoppa de kroatiska stjärnspelarna?

Finland slog Kosovo i VM-kvalet i fotboll.
Paulus Arajuuri och Tim Sparv bidrog starkt till att Finlands försvar höll tätt mot Island och Kosovo. Finland slog Kosovo i VM-kvalet i fotboll. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i fotboll,Paulus Arajuuri,Tim Sparv,Thomas Lam

Finland höll nollan i sina två senaste VM-kvalmatcher i fotboll. Mot Kroatien och Turkiet byts försvarslinjen delvis ut då ytterbackarna Kari Arkivuo och Jere Uronen är skadade och lagkapten Niklas Moisander återvänder till truppen.

Moisander saknades i kvalmatcherna mot Island och Kosovo som Finland vann med 1–0. Det var första gången på två år som Finland klarade av att hålla nollan i kvalsammanhang.

Paulus Arajuuri och Sauli Väisänen bildade Finlands mittbackspar under merparten av matcherna mot Island och Kosovo. Väisänen kom in i stället för skadedrabbade Juhani Ojala i första halvleken mot Island. Mot Kosovo spelade Arajuuri och Väisänen från start.

Arajuuri, Väisänen och Ojala finns med i truppen i de avslutande VM-kvalmatcherna. Nu när också kapten Moisander återvänder blir kampen om speltid allt tuffare bland Finlands mittbackar.

Det här verkar ändå inte störa Arajuuri det minsta.

– Det är strålande! Vi vill att alla killar är i spelskick. Då är vi som starkast. Det orsakar huvudbry för chefstränaren, men det är en lysande situation att ha flera alternativ att välja mellan. Vi har bra mittbackar och alla är sugna på att spela.

– Nikke är vår kapten och jag välkomnar honom varmt tillbaka, säger Arajuuri för Yle Sporten.

Sauli Väisänen går en hård kamp om speltid i klubblaget SPAL i serie A där han debuterat i höst. I landslaget har kampen om speltid en annan karaktär.

Sauli Väisänen i Helsingfors inför avfärd till VM-kvalmatchen i Kroatien.
Sauli Väisänen i Helsingfors inför avfärd till VM-kvalmatchen i Kroatien. Sauli Väisänen i Helsingfors inför avfärd till VM-kvalmatchen i Kroatien. Bild: Lehtikuva Sauli Väisänen

– Jämfört med klubblaget är vi-känslan starkare i landslaget. Vi vill göra väl ifrån oss tillsammans, oberoende av vem som får spela. I klubblaget kan man ibland hoppas på att lagkompisen som spelar på ens egen position gör små misstag – det samma gäller inte i landslaget.

– Med det sagt är jag mycket sugen på att få spela. Jag vill gärna bli ordinarie i landslagets öppningselva i något skede, medger 23-årige Väisänen.

Permanent laguppställning överskattat

Under det pågående VM-kvalet har de finländska spelarna drabbats av många skador och avstängningar. Finlands startelva har därför levt en hel del från match till match. Enligt spelarna är det här ändå inte ett så stort problem som experter ofta låter förstå.

– Det är förstås viktigt att spelarna känner varandra och kemin fungerar. Jag tycker ändå att man ofta överdriver betydelsen av att laguppställningen alltid är den samma. Vi såg det även i våra senaste kvalmatcher där några spelare i backlinjen byttes ut mellan matcherna – vi höll nollan ändå, säger Väisänen.

Paulus Arajuuri har spelat från start i sju av Finlands åtta VM-kvalmatcher – det vill säga alltid då han har varit spelduglig.

– Jag har spelat ihop i mittförsvaret med många spelare under det här kvalet och jag har känt att det funkar oberoende vem jag spelar med. Vi är proffs allesammans och vi har ett klart spelsystem som vi följer i landslaget. Alla spelare har sina egna styrkor, men samarbetet fungerar bra oberoende av vem jag spelar med.

Försvarsklippan Paulus Arajuuri.
Försvarsklippan Paulus Arajuuri har spelat 24 landskamper för Finland. Försvarsklippan Paulus Arajuuri. Bild: Lehtikuva Paulus Arajuuri

Inte heller målvakten Lukas Hradecky störs nämnvärt av att spelarna i backlinjen byts från match till match.

– Det förbättrar förstås automatiken ju bättre man känner spelarna. Här finns ändå inga spelare jag inte känner, så för mig är det ingen skillnad vilka som förtjänar sin plats i försvaret enligt chefstränaren. Ju fler Åbobor på plan, desto bättre, men i övrigt är det ingen skillnad för mig, flinar TPS-fostrade Hradecky.

Inställningen avgör

Inför VM-kvalmatchen mot Island var de finländska spelarna väldigt revanschsugna. Efter 1–0-segern i Tammerfors fick spelarna något av en aha-upplevelse.

– Alla insåg senast nu att inställningen verkligen måste vara skyhög. Den biten avgjorde matchen mot Island. Vi vann de flesta närkamperna. Samma recept fungerar mot alla lag, oberoende om vi möter Kroatien eller Brasilien, säger Hradecky.

Lukas Hradecky på medieträff inför VM-kvalmatchen mot Kroatien.
Lukas Hradecky vill att kämpaglöden håller i sig i de kommande kvalmatcherna. Lukas Hradecky på medieträff inför VM-kvalmatchen mot Kroatien. Bild: Lehtikuva Lukáš Hrádecký

En spelare som verkligen gestaltade Finlands kämpaglöd i matchen mot Island var den defensiva mittfältaren Tim Sparv. Hans agerande bidrog till finländarnas inställning och underlättade också försvarslinjens och målvaktens arbete.

– Tim är en av de bästa balansspelarna jag fått spela med under min karriär. Han är även stark i kaptensrollen. Han vet vad han pratar om, väljer de rätta orden och hjälper laget med sin närvaro. Tur att han är med igen, säger Hradecky.

Det är länge sedan Tim Sparv och Niklas Moisander har varit samtidigt i Finlands öppningselva. Båda har burit kaptensbindeln då de spelat.

I matcherna mot Kroatien och Turkiet lär Moisander vara lagets kapten igen, tror Sauli Väisänen – förutsatt att Moisander platsar i mittförsvaret.