Hoppa till huvudinnehåll

Storstrejk i Katalonien i dag

Katalanska demonstranter höjde sina knutna nävar under en demonstration i Barcelona på måndagen mot den spanska polisens agerande.
Katalanska demonstranter höjde sina knutna nävar under en demonstration i Barcelona på måndagen mot den spanska polisens agerande. Katalanska demonstranter höjde sina knutna nävar under en demonstration i Barcelona på måndagen mot den spanska polisens agerande. Bild: AFP / Lehtikuva Katalonien,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Ett stort antal katalaner väntas i dag delta i den generalstrejk som de viktigaste fackföreningarna i Katalonien har utlyst. Storstrejken är en protest mot polisvåldet under folkomröstningen i söndags.

Generalstrejken kan komma att påverka flyg- och tågtrafiken, såväl som hamnverksamheten.

Universiteten i Barcelona väntas delta i strejken, FC Barcelona har meddelat att fotbollsklubben strejkar, flera muséer och exempelvis den populära turistattraktionen, katedralen Sagrada Família håller stängt.

Alla stora fackförbund och över 40 andra organisationer har uppmanat katalanerna att gå ut i strejk som ett uttryck för "ett kraftigt fördömande" av den spanska polisens agerande under söndagens folkomröstning om självständighet.

Ekonomisk betydelse

Katalonien svarar för omkring 19 procent av Spaniens bruttonationalprodukt och en omfattande strejk där har betydelse för hela landet.

- Jag är övertygad om att den här strejken kommer att följas i stor utsträckning, sade regionpresidenten Carles Puigdemont inför strejken.

Enligt Puigdemont uppsökte nästan 900 människor vård på grund av polisvåldet i söndags.

Europaparlamentet ska hålla en extrainsatt debatt om situationen i Katalonien på onsdag.

Källor: AFP, TT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes