Hoppa till huvudinnehåll

Toalettpapper och avföring i Runsalaskogen irriterar

Patrik Berghäll visar toalettpapper i skogen.
Patrik Berghäll visar upp ett av de ställen som använts som latrin. Patrik Berghäll visar toalettpapper i skogen. Bild: Yle/Fredrik Häggman runsala

När friluftsguiden Patrik Berghäll besökte skogarna kring Runsala camping på Saaro udde märkte han att någon eller några använt skogspartiet som latrin under en längre tid.

I arbetet tar Berghäll ut skolklasser i naturen, och Saaro udde var ett tilltänkt framtida besöksmål. Som det ser ut nu blir det inget av den tanken.

- Det var när jag var här och inventerade skogen som jag möttes av toalettpappershögar och skräp. Det är ett bra ställe för utflykter men så länge det ser ut så kan man inte vara här.

Efterlyser utveckling

På området finns toaletter sommartid. Berghäll önskar att det satsades på mer utveckling av området, då det uppenbarligen finns folk som vistas där också då det inte är högsäsong.

- Jag skulle säga att Saaro udde är det mest besökta området på Runsala, bara idag såg jag två grupper nere vid stranden. Där borta finns ju ett servicehus som nu står tomt, kunde man inte öppna upp det också under hösten, vintern och våren, undrar Berghäll.

- Man kan inte bara bygga ett grilltak och tänka sig att det räcker, området måste underhållas. Vi har nu ett tydligt problem då det inte finns toaletter och folk istället måste göra sina behov i skogen.

Patrik Berghäll visar toalettpapper i skogen.
Toalettpappret hittades inom ett stort parti av skogen. Patrik Berghäll visar toalettpapper i skogen. Bild: Yle/Fredrik Häggman nedskräpning

"Vi har inte råd att hålla toaletter öppna under året"

Runsala camping drivs av Turku Touring som i sin tur ägs av Åbo stad. Det är på campingens ansvar att se till att den omkringliggande skogen sköts.

Informationen om skräpet i skogen kommer som en överraskning för lägerområdeschef Hannu Toivonen, även om nedskräpning har är ett återkommande problem.

- Vi kommer att städa bort det så fort som möjligt. Vi håller området rent också på vintern, men om man märker sånt här får man gärna tipsa.

Toivonen berättar att det inte finns någon permanent, förebyggande lösning på problemet.

- Vi har inte råd att hålla toaletterna öppna under hösten och vintern. Då krävs det att någon är på plats och öppnar och städar dem. Om de är öppna hela tiden utsätts de för skadegörelse på helgerna.

Toalettpapper i skogen.
Toalettpapper i skogen. Toalettpapper i skogen. Bild: Yle/Fredrik Häggman Nedskräpning,toalettpapper