Hoppa till huvudinnehåll

Trångbott i skolorna i Närpes – "Det är en utmaning"

En lekpark framför en röd tegelbyggnad. Träd döljer delvis byggnadens fasad.
Mosebackens lågstadium är trångbott. En lekpark framför en röd tegelbyggnad. Träd döljer delvis byggnadens fasad. Bild: Yle/Juho Karlsson Närpes,Österbotten,skolor (läroinrättningar),mosebacke skola

I Finland tyder befolkningsprognosen att antalet under 14-åringar minskar i landet. Så är ändå inte fallet i Närpes, där skolor måste byggas ut för att ha plats för nya elever.

- Vi har fortsättningsvis en arbetskraftsinvandring som ökar och det föds fler barn i Närpes än tidigare. Ungdomar har också flyttat tillbaka och valt att bygga hus och bilda familj här, säger bildningsdirektören Åsa Snickars.

Närpes skiljer sig från många andra landsbygdsorter på många sätt. Arbetslöshetsgraden är låg, ortsborna är trogna sin födelsekommun och nativiteten är hög. Det syns också i skolstrukturen.

Västra Närpes skola i Norrnäs har i dagens läge 72 elever, men antalet beräknas öka till runt 90 inom några år. Därför planerar man en tillbyggnad på 300 kvadratmeter.

Bildningsdirektör Åsa Snickars
Åsa Snickars. Bildningsdirektör Åsa Snickars Bild: Yle/Roger Källman bildningsdirektös

För att klara av utrymmesbristen i Mosebacke skola i Närpes centrum kommer antagligen förskolan att verka i baracker nästa höst.

- Vi har flera skolor som är väldigt trångbodda och vi har ett högstadium som är gammalt och behöver totalsaneras eller byggas på nytt. Det är en utmaning att få de här snabba lösningarna för utvecklingen har gått snabbare än vi hade trott, säger Snickars.

"Lever i en annan verklighet"

Men det är inte enbart den starka inflyttningen till orten som bidrar till utrymmesbristen i skolorna. Samhället har också ändrats påpekar Snickars.

- Vi har lite andra förutsättningar idag. Tar vi bara religionsundervisningen så kan det vara att vi behöver fyra klassrum då eleverna i en klass ska delas i fyra olika trosinriktningar. Vi lever i en annan verklighet än förr.

- Men vi har en ny läroplan och får vi den här lärmiljön strukturerad och uppredd så att det blir möjligt att fullfölja läroplanen så ser jag mycket ljust på framtiden.

Förälder: Kunde ha förutspått elevökningen

Familjen Tigerstedt flyttade för ett par år sedan till Närpes och dottern Felicia går på tredje klass i Mosebacke skola. Enligt pappan i familjen borde staden ha kunnat förutse att elevantalet kommer att öka.

Mosebacke skola i Närpes med röda tegelväggar.
Mosebackens lågstadium. Mosebacke skola i Närpes med röda tegelväggar. Bild: Yle/Juho Karlsson Närpes,Österbotten,skolor (läroinrättningar),mosebacke skola

- Sådana som flyttar in syns ju inte i statistiken från det att de är i dagis och det betyder att planeringen är svårare att göra för dem. Men det har varit en uppåtgående trend i många år, så det borde ha varit möjligt att planera i förväg, säger Ulf Tigerstedt.

Trots att skolorna i staden börjar knaka i fogarna, trivs familjen Tigerstedt i Närpes och familjen har inga planer på att flytta bort.

- Vi tänker nog bo kvar här. Barnen ska få gå i samma skola lite längre. Vi har tidigare flyttat runt ganska mycket i södra Finland, så nu vill vi att de ska få bo kvar.

En pappa sitter med sitt barn framför en buske vars löv börjat gulna.
Ulf och Felicia Tigerstedt. En pappa sitter med sitt barn framför en buske vars löv börjat gulna. Bild: Yle/Juho Karlsson barnfamiljer,barn (familjemedlemmar),ulf tigerstedt

Familjens yngsta dotter går ännu i dagis och frågan är om utrymmesbristen i skolorna kommer att vara åtgärdad när hon ska börja skolan.

Åtminstone tror bildningsdirektören det.

- Får vi Mosebacke och Västra Närpes i första hand åtgärdade så ska det väl på något sätt gå. Jag tror de flesta skolorna skulle behöva något utrymme till, men det mest akuta behovet finns i Mosebacke, Västra Närpes och högstadiet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten