Hoppa till huvudinnehåll

Trängsel i den kommunala sandlådan i Jakobstad

Barn på Barnabo i Jakobstad.
Barn på Barnabo i Jakobstad. Barn på Barnabo i Jakobstad. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist barnabo

Fullmäktige i Jakobstad vill värna om de små barnen i samhället. Både socialdemokraterna och SFP lämnade in en motion om avgiftsfri småbarnspedagogik för barn över tre år.

Båda partierna vill att frågan utreds. Socialdemokraterna önskar mer konkret att den avgiftsfria småbarnspedagogiken skulle omfatta 20 timmar redan i slutet av mandatperioden.

SFP tänker sig samma timantal men ger ingen tidtabell i sin motion.

Enligt Jacob Storbjörk (SDP) var partiet berett att diskutera en gemensam motion med SFP men SFP ville lägga fram en egen motion.

Litet barn vid staket.
Litet barn vid staket. småbarnsfostran,daghem,småbarn

SFP fick stöd av Kristdemokraterna för sin motion och SDP av de övriga partierna.

Lika barn leka bäst

Lika barn, leka bäst brukar det heta. Det gäller kanske också liknande partier eftersom det krävdes två motioner i Jakobstads fullmäktige för samma sak.

- Vi ville ha en egen motion där vi också lyfter fram daghemmens framtida placering liksom en renoveringsplan, säger SFP:s gruppledare Annica Haldin.

- Avgiftsfri dagvård enligt motionen kunde locka unga barnfamiljer till Jakobstad, säger Jacob Storbjörk (SDP). Vi var beredda att se över vår motion med SFP men det gick man inte med på.

 • Riko Eklundh: Det finns roligare saker än träning

  Svårt att komma igång med träningen? Här är några tips.

  Skådespelaren Riko Eklundh är missnöjd med sin kondition. Därför har han antagit utmaningen att under en veckas tid träna målmedvetet och försöka hitta en konditionsform han skulle gilla.

 • Kolik - när skriket tar över babylyckan

  Kolik hos småbarn är tufft och saknar botemedel.

  Ibland blir den efterlängtade babytiden en tuff prövning. Vetskapen om att kolik hos småbarn är övergående kan kännas som en klen tröst när man befinner sig mitt i en vardag av skrik.

 • Tre kvinnor på toppministerposterna i Norge

  På fredag utses landets första kvinnliga utrikesminister.

  Försvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) utses på fredag formellt till utrikesminister i Norge, rapporterar Norges TV2 och NRK. Erna Solberg (H) är statsminister och Siv Jensen (FRP) finansminister.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten