Hoppa till huvudinnehåll

Undvik att bli lurad – så ser den typiska östnyländska bedragaren ut

Person sitter och skriver på en dator.
Person sitter och skriver på en dator. Bild: imago/STPP/ All Over Press bärbara datorer,datorer,internet,cybersäkerhet,informationsteknik,brott (juridik),stöld,hackande (databehandling),nättjänster,brottslighet,hacker,offentlig information,nätbrott,nätbrottslighet

Den vanligaste typen av bedrägeri i Östnyland sker på nätet. Oftast handlar det om en person som vill sälja en konsertbiljett eller en telefon som sedan aldrig kommer fram till köparen.

- Samma produkt säljs ofta på flera olika ställen. Summorna kan variera från några tiotals euro till fem- eller sexhundra euro, säger kriminalkommissarie Leif Malmberg vid Östra Nylands polisdistrikt.

På årsnivå finns det också i Östnyland några fall där man försökt lura större summor pengar av sina offer.

Ofta är det kärlekshistorier med diverse förklaringar om att man behöver pengar för att betala sjukhuset eller för att lösa in någon större egendom.

- Vi har haft fall där man betalat ut flera tiotusentals euro till en person som använder falsk identitet på nätet och dem är det nästan omöjligt att spåra, säger Malmberg.

En smarttelefon.
En smarttelefon. Bild: imago stock&people/ All Over Press bedrägeri,Nätbedrägeri,smarttelefoner,Mobiltelefoner och -apparater

Polisen i Östra Nyland har en ganska bra utredningsprocent då det kommer till bedrägerier. De inhemska lurendrejarna åker fast då polisen får veta deras bankkontonummer, IP-adresser eller telefonnummer.

Antalet grova bedrägerier som anmäldes i Östnyland i fjol var 21, medan antalet fall av lindrig bedrägeri var 135 och bedrägeri 161. Antalet fall i alla tre kategorier är färre än året innan, 2015.

Hittills i år har polisen i Östnyland löst 87,5 procent av fallen som klassas som försök till bedrägeri, medan siffran är 68,9 procent för fullbordade bedrägerier.

Den typiska lurendrejaren

Bedragaren är vanligtvis en man eller kvinna på tjugo-trettio år. Båda könen är lika väl representerade.

- Ofta är det en ung person som tycker att den hittat ett enkelt sätt att få in lite pengar, säger Malmberg.

Oftast blir bytet några hundra euro. Om man låtsas sälja biljetter till en mycket eftertraktad konsert eller festival kan summan uppgå i några tusen euro.

Uteslutande är den här sortens bedragare finländare.

Både bedragare och offer finns i Östnyland

Östnyland skiljer sig inte mot andra delar av Finland vad kommer till antal bedragare eller offer.

Det finns helt säkert fall av bedrägeri som aldrig anmäls till polisen, men hur många de är kan vara är svårt att beräkna.

En del kan skämmas över att de låtit sig luras, medan andra vet att de tar en risk då de handlar med en främmande person på nätet. Kanske en förlust på några tior inte känns värd att anmäla.

- Vi har sett en trend där en del av lurendrejarna har övergått till att sälja produkter för små summor som tjugo euro. De räknar med att folk inte anmäler dem, säger Malmberg.

Offret är den som tar kontakt

Oftast är det offret som tar kontakt med bedragaren då det på internet sett att det finns en vara till salu.

I Östnyland har det också funnits ett fall där bedragaren gått igenom postlådor för att hitta information om personerna. Informationen har hen sedan använt för att beställa varor från internet.

- Tyvärr är det också ganska vanligt att beställa varor i andras namn. Att länsa postlådor är ovanligare, men nog hittar man adressuppgifter på nätet och på andra ställen. Sedan beställer man paketen till Postens paketautomater.

Risken att åka fast i de här fallen är ändå stor. Bedragaren måste beställa med en telefon eller en dator och postautomaterna är bevakade med kameror.

Leif Malmberg utanför polishuset i Borgå.
Kriminalkommissarie Leif Malmberg. Leif Malmberg utanför polishuset i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman borgå polisstation

För att brottet ska räknas som lindrigt bedrägeri ska summan ligga på under 700 euro och det ska handla om enstaka försök till bedrägeri.

- Då åtta eller fler fall uppdagas på en och samma person – fastän summorna är små – räknas det som en fortsatt, planerad gärning och då kan man inte bedöma bedrägeriet som lindrigt, säger Malmberg.

Ibland kan det ta flera år innan den skyldige åker fast. Förra veckan haffade polisen en man som varit efterlyst sedan 2009 i ett Lovisafall, men som vistats utomlands i mellan.

Borgåpolisen har också som bäst på gång ett fall där de vet att gärningsmannen är i Spanien. De kommer att behöva hjälp av den lokala polisen att fånga in hen.

En sjunkande kurva

Då man tittar på antalet fall av bedrägerier i de östnyländska kommunerna under de senaste tre åren ser man att de blir allt färre varje år.

Allt som allt handlade det om 442 fall 2015, 377 fall 2016 och 203 fall hittills i år, i kommunerna Askola, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Borgnäs, Borgå, Pukkila och Sibbo.

Malmberg tror att siffran stannar på under 300 fall i år. Det är fint att siffran blir mindre, men det är fortfarande ett stort antal brott.

- Finländare är fortfarande ganska blåögda. Det är bra att det pratas om olika bedrägerier. Det leder till att folk är lite försiktigare just då det gäller affärer med privatpersoner de inte känner.

Alla kan falla offer för lurendrejare

Offren kan se mycket olika ut och finns i alla ålderskategorier.

Vissa brottslingar riktar sig ändå specifikt till äldre och ringer exempelvis upp och presenterar sig som bank, polis eller myndighet för att få bankkoder och kortuppgifter.

Då det kommer till solochvårare är det både män och kvinnor som faller offer.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland