Hoppa till huvudinnehåll

Utredning: Höjd alkoholskatt i Estland minskar inte spritinförseln

Privat alkholinförsel.
Privat alkholinförsel. alkoholdrycker,Införsel

Finländarnas iver att släpa med sig alkohol från Estland påverkas bara lite av att spritskatten höjs i det södra grannlandet. Det behövs även andra knep, visar färsk utredning.

Det är dagligvaruhandelns intresseförening som har beställt utredningen om vilka effekter olika åtgärder har på införseln av alkohol, på skatteintäkterna samt på alkoholkonsumtionen.

Enligt utredningen kan man inte lita på att dyrare öl och sprit i Estland automatiskt betyder att finländarna minskar alkoholinförseln därifrån.

Föreningen fortsätter i stället att tala för även inhemska åtgärder för att komma åt ölrallyt.

Oluttölkki pyykkinarulla.
Oluttölkki pyykkinarulla. Bild: Yle, Marko Väänänen öl

Dagligvaruhandeln vill alltjämt att matbutikerna ska få rätt att sälja starköl och andra drycker med en styrka på högst 5,5 procent.

Den här idén är en del av det lagpaket som just nu är under behandling i riksdagen.

Riksdagsledamöterna får agera enligt eget samvete i frågan. På sistone har många vänt sig emot tanken på starköl i mataffärerna.

Skatteintäkterna påverkas

Dagligvaruhandeln har låtit räkna ut att en kombination av höjd alkoholskatt i Estland och starkare drycker i finländska snabbköp skulle gynna Finland.

Enligt utredningen skulle det här ge Finland nya skatteintäkter på 150 miljoner euro.

Om man bara litar på att dyrare alkohol i Estland minskar på införseln, kan man räkna med en ökning av skatteintäkterna med 100 miljoner.

En mojito i ett drinkglas.
En mojito i ett drinkglas. Bild: Picjumbo/Viktor Hanacek alkoholdrink

Samtidigt tror man inom dagligvaruhandeln att alkoholkonsumtionen i Finland sjunker om man räknar ihop effekterna av åtgärderna i Estland och Finland.

Förbundet tror att totalkonsumtionen skulle minska med en procentenhet, samtidigt som allt fler skulle dricka svagare drycker.

Utredningen gjordes av Taloustutkimus.