Hoppa till huvudinnehåll

Katalonien utropar sin självständighet "om några dagar"

Katalanska demonstranter höjde sina knutna nävar under en demonstration i Barcelona på måndagen mot den spanska polisens agerande.
Katalanska demonstranter höjde sina knutna nävar under en demonstration i Barcelona på måndagen mot den spanska polisens agerande. Katalanska demonstranter höjde sina knutna nävar under en demonstration i Barcelona på måndagen mot den spanska polisens agerande. Bild: AFP / Lehtikuva Katalonien,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Katalonien kommer att förklara sin självständighet om några dagar enligt regionpresidenten Carles Puigdemont.

Puigdemont, som gav sin första intervju efter söndagens folkomröstning till BBC, säger att hans regering kommer att utropa Kataloniens självständighet "i slutet av denna eller början av nästa vecka”.

På frågan om vad han skulle göra om den spanska regeringen tar över kontrollen av Katalonien, var svaret att det skulle vara ”ett misstag som skulle förändra allt."

Den katalanska ledaren sade också att hans regering för närvarande inte för någon dialog med den konservativa spanska regeringen.

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont, flankerad av sin regering, håller tal efter folkomröstningen om självständighet.
Den katalanska regeringen som leds av Carles Puigdemont (i mitten) säger att man förklarar Kataloniens självständighet om några dagar Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont, flankerad av sin regering, håller tal efter folkomröstningen om självständighet. Bild: AFP / Lehtikuva Katalonien,Carles Puigdemont,självständighet

Spanien redo för eftergifter?

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy sade efter den omstridda folkomröstningen att han vägrar att förhandla om självständighet, men lämnar dörren öppen för en dialog.

Det har tolkats som en antydan om att centralregeringen kunde tänka sig att stärka Kataloniens självstyre på något sätt.

Kataloniens ledare har med sina beslut kränkt systemet med lagligt accepterade regler― kung Felipe VI

En överväldigande majoritet, eller 90 procent av väljarna, röstade för självständighet men endast 42 procent av de röstberättigade deltog i folkomröstningen.

I opinionsmätningar inför omröstningen ansåg en majoritet av katalanerna att regionen borde bibehålla unionen med Spanien.

Det är oklart hur många katalanska unionister som protesterade genom att bojkotta omröstningen, som förklarades som olaglig och ogiltig av spanska myndigheter.

Kung Felipe av Spanien fördömde Kataloniens ledare som ansvarslösa i ett tal i tv
Kung Felipe av Spanien fördömde Kataloniens ledare som ansvarslösa i ett tal i tv Kung Felipe av Spanien fördömde Kataloniens ledare som ansvarslösa i ett tal i tv Bild: EPA-EFE/Francisco Gomez / Spanish Royal House Spanien,Felipe av Spanien

Kungen fördömde katalanska ledare

Spaniens justitieminister har hotat med att centralregeringen häver regionens autonomi och tar över styret i Katalonien om det utropar sin självständighet.

Kung Felipe VI vadade in i debatten i går kväll då han sade att Kataloniens strävan efter självständighet är olaglig och odemokratisk.

Kungen sade i ett sällsynt uttalande i tv att Spanien bör försvara sin konstitution gentemot Katalonien och han ansåg att regionens ledare beter sig ansvarslöst.

- I dag är Katalonien splittrat och i en konflikt. Katalanska ledare har med sina beslut kränkt systemet med lagligt accepterade regler, vilket har visat en oacceptabel illojalitet mot staten, sade kung Felipe.

Han underströk att kungahuset vill värna om konstitutionen och Spaniens fortsatta enighet.

Hundratusentals katalaner demonstrerade mot polisvåldet och för självständighet i Katalonien i går
Hundratusentals katalaner demonstrerade mot polisvåldet och för självständighet i Katalonien i går Hundratusentals katalaner demonstrerade mot polisvåldet och för självständighet i Katalonien i går Bild: EPA-EFE/Robin Townsend Katalonien,Barcelona

Värsta krisen på årtionden

Även kungens uttalande visar hur skakade spanska ledare är av omröstningen som har lett till den värsta politiska krisen i Spanien på årtionden.

Krisen har också väckt rädsla för gatuvåld och en del spanska tidningar har till och med varnat för risken för ett nytt inbördeskrig.

Många spanska tidningar, såsom El Pais, stödjer i princip regeringens agerande, men fördömer de våldsamma tagen mot vanliga väljare i Katalonien.

Nästan 900 människor skadades under folkomröstningen i söndags och polisvåldet har fördömts både i Spanien och i omvärlden.

Storstrejken och massprotesterna som lamslog stora delar av Katalonien på tisdag riktades främst mot polisvåldet inför och under folkomröstningen.

Källor: Reuters, AFP, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes