Hoppa till huvudinnehåll

Lejonveteranen Riikka Välilä hyllar de svenska klubbarna: ”Mycket bättre än i Finland”

Riikka Välilä kämpar om pucken.
Riikka Välilä (förgrunden) är en levande hockeylegendar. Riikka Välilä kämpar om pucken. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press HV71 Dam,Riikka Sallinen

Skillnaden är markant. Karikerat sagt så ser man i Sverige tillväxtpotentialen, medan man i Finland ser kostnader. Följaktligen finns det ett sug kring den svenska damligan i ishockey.

Snacket kring den finländska damligan i ishockey har i höst kretsat kring Espoo United.

Detta efter klubbens ledning valt att lägga ner damlaget bara ett par månader före säsongsstarten. Trots att man knep silver i våras.

Landslagsveteranen Riikka Välilä är förvånad över beslutet. Inte minst för att lagets budget inte var överhövan stor.

– I stället för att lägga ner kanske man borde börja se det positiva med damishockey, säger hon då Yle Sporten besöker Jönköping.

– Det är ju också en imagefråga. Här i Sverige anser man att det gynnar hela föreningen om man har tjejer och damer med i verksamheten.

Det är mycket bättre här än i Finland. Klubbarna sköter det sportsliga bra, liksom träningstiderna och allt runt omkring.― Riikka Välilä

Landslagsspelare flockas till Sverige

Riikka Välilä spelar i likhet med sina landslagskompisar Sanni Hakala och Rosa Lindstedt till vardags i den svenska ligaklubben HV 71.

Ytterligare fyra spelare i den senaste finländska landslagstruppen håller den här säsongen till i den svenska damligan.

Spelare som kan klassas som landslagets stöttepelare. Spelare som Jenni Hiirikoski och Michelle Karvinen.

Förklaringen är enkel. De svenska klubbarna har de senaste åren börjat satsa allt mer på sina damlag.

Riikka Välilä skrinnar med pucken.
Välilä hör till Finlands mest framgångsrika ishockeyspelare. Riikka Välilä skrinnar med pucken. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Riikka Sallinen,HV71 Dam

– Det är mycket bättre här än i Finland. Klubbarna sköter det sportsliga bra, liksom träningstiderna och allt runt omkring. Dessutom får man ofta lite lön eller ett jobb som klubbarna ordnar, säger Riikka Välilä.

Hon anser att utvecklingen delvis beror på att man i Sverige är snäppet före Finland i jämställdhetsfrågor.

– Klubbarna har börjat inse att det är bra att ta med tjejer och damer i verksamheten om man vill att klubben och grenen ska växa. Vi talar trots allt om halva befolkningen. Om vi får det tänket till Finland så tror jag att det börjar hända saker.

"Aldrig sett något dylikt i Finland"

Väliläs kedjekamrat i HV71, Sanni Hakala, gör sin första fulla säsong i Sverige. Hon såg en stor skillnad mellan damishockeyns status i Sverige och Finland inför höstens säsongsstart.

Marknadsföringen av damlagen är på en helt annan nivå i Sverige.

– Lokala bussar pryds av bilder på oss och av reklamer för våra matcher. Något dylikt har jag aldrig sett i Finland, säger Hakala.

Sanni Hakala skrinnar iklädd hockeymundering.
I Sverige får spelarna mer synlighet, säger Hakala. Sanni Hakala skrinnar iklädd hockeymundering. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press HV71 Dam,Sanni Hakala

Högre matchtempo i Sverige

Det är inte bara finländska landslagsspelare som flyttar till Sverige. Över 60 utlänningar från närmare dussinet länder spelar i den svenska ligan.

De flesta har kommit för att utvecklas.

– Tempot är mycket högre här än i Finland. Då man får pucken i svenska ligan har man inte tid att dribbla – pucken måste snabbt vidare. Det är bra träning för internationella matcher. I dem har man inte heller tid att drälla, säger Hakala.

OS är det som sporrar mig att ta mig till hallen varje morgon.― Sanni Hakala

OS-turneringen hägrar

De framsteg som Hakala gör under sin sejour i HV71 kommer naturligtvis också damlejonen till fromma.

En fingervisning på var hon och landslaget står och går för tillfället fås då Finland möter Sverige tre gånger på tre dagar i Mariehamn den här veckan.

De landskamperna är ett av många led i förberedelserna inför OS-turneringen i februari.

– OS är det som sporrar mig att ta mig till hallen varje morgon. Så att drömmen om spel i OS blir sann, säger Hakala.

För damspelarna är OS-turneringen det största som finns. Riikka Välilä påminner om att det inte finns något NHL för damer, så OS-turneringen är det stora skyltfönstret.

Rosa Lindstedt, Riikka Välilä, Susanna Tapani, Minttu Tuominen, OS 2014.
Finland jagar OS-framgångar i Sydkorea om några månader. Rosa Lindstedt, Riikka Välilä, Susanna Tapani, Minttu Tuominen, OS 2014. Bild: EPA / All Over Press rosa lindstedt

– OS är vår chans att visa vad vi kan. Då har vi media på plats, vilket inte vanligtvis sker, säger hon.

Upplever du att du är en ambassadör för grenen?

– Det är i de banorna man måste tänka. De yngre tjejerna kanske inte tänker så, men jag har sett utvecklingen sedan slutet av 80-talet. En del tycker att det kanske inte har hänt så mycket, men det har det. Varje sak tar sin tid, så man måste ha tålamod.

Landslagets budget har vuxit

Både Välilä och Hakala anser att damlejonen har tillräckliga resurser för att landslaget ska nå sin fulla potential i PyeongChang.

Finlands olympiska kommitté och ishockeyförbund har de senaste åren satsat allt mer på damlandslaget. Men Välilä påpekar att vardagen fortfarande är en utmaning för många spelare.

– Om vi tänker på de damer som håller till i Finland så är det många som betalar för att spela. De måste köpa sin utrustning och den är dyr. Det handlar ofta om unga tjejer som studerar. Dylika basgrejer borde fungera bättre.

– Men i stället för att gnälla är det bättre att tänka positivt och komma ihåg att förbundet och olympiska kommittén har gett oss pengar. Vi har kunnat arrangera många träningsläger och åka på turneringar.

Nu har alla har sett att vi kan besegra Kanada. Klart att vi kan sluta bättre än trea.― Sanni Hakala

Meriterande seger i VM

Finlands damer tog sin senaste OS-medalj i Vancouver 2010. Då slutade man trea.

I OS-turneringen i Sotji fyra år senare åkte damlejonen på respass i och med kvartsfinalen mot Sverige.

Minimimålet i Sydkorea är brons, men VM-turneringen i våras gav indikationer om att Finland har potential att skrälla mot damishockeyns giganter, USA och Kanada.

I gruppspelet tog man nämligen en historisk seger över lönnlöven.

– Nu har alla har sett att vi kan besegra Kanada. Klart att vi kan sluta bättre än trea, säger Hakala.

Små marginaler i OS

Riikka Välilä håller fötterna på jorden, men bedyrar samtidigt att hoppet om nya stordåd lever.

– Det var riktigt stort för oss att vi vann över Kanada. Det ger oss självförtroende. Det kan verkligen hända. Samtidigt måste man komma ihåg att det finns skillnader. Om vi spelar många matcher mot Kanada så vinner de fortfarande de flesta.

– I OS är det en match som avgör mycket, så visst vi tror på oss.

Finlands damlejon inleder OS-turneringen den 11 februari med en match mot USA.