Hoppa till huvudinnehåll

Massmördaren i Las Vegas hade 47 vapen - attacken var noga planerad på förhand

Masskjutningen i Las Vegas hade planerats noggrant på förhand. Stephen Paddock hade 23 vapen på rummet och han hade satt upp egna övervakningskameror på den 32 våningen
Masskjutningen i Las Vegas hade planerats noggrant på förhand. Stephen Paddock hade 23 vapen på rummet och han hade satt upp egna övervakningskameror på den 32 våningen Masskjutningen i Las Vegas hade planerats noggrant på förhand. Stephen Paddock hade 23 vapen på rummet och han hade satt upp egna övervakningskameror på den 32 våningen Bild: EPA-EFE/PAUL BUCK masskjutningen i Las Vegas i 2017

Massmördaren Stephen Paddock hade minst 47 vapen i två hem och i ett hotell i Las Vegas.

Polisen som informerade om attacken i Las Vegas i natt säger att vapnen hade köpts i flera olika delstater.

Paddock hade också specialutrustning som gjorde det möjligt för honom att använda en del automatvapen som maskingevär.

Attacken i Las Vegas var noggrant planerad på förhand, säger sheriffen Joseph Lombardo som leder brottsutredningen.

- Det faktum att han hade den typen av vapen och den mängd ammunition på rummet tyder på omfattande förberedelser, säger Lombardo.

- Jag är tämligen säker på att han gick igenom allt som han gjorde och sina egna åtgärder, vilket är oroande.

Sheriff Joseph Lombardo leder brottsutredningen i Las Vegas
Sheriff Joseph Lombardo leder brottsutredningen i Las Vegas Sheriff Joseph Lombardo leder brottsutredningen i Las Vegas Bild: EPA-EFE/EUGENE GARCIA masskjutningen i Las Vegas i 2017

Övervakningskameror på hotellet

Paddock hade bland annat satt upp övervakningskameror så att han kunde se när polisen stormade hans hotellrum i Mandalay Bay hotel.

- Jag antar att han ville se dem som skulle gripa honom, säger sheriffen Joseph Lombardo.

Paddock hade 23 vapen på hotellrummet, 19 vapen i sitt hem i Mesquite nära Las Vegas och minst sju vapen i sitt hem i staden Reno.

Han hade dessutom lagrat väldiga mängder ammunition och en del sprängämnen i sina hem.

Stephen Paddock hade 19 vapen i sitt hem i Mesquite i Nevada
Stephen Paddock hade 19 vapen i sitt hem i Mesquite i Nevada Stephen Paddock hade 19 vapen i sitt hem i Mesquite i Nevada Bild: EPA-EFE/PAUL BUCK USA,Nevada,Las Vegas,masskjutningen i Las Vegas i 2017

Minst 58 människor dödades och över 520 skadades när Paddock sköt mot 22 000 åskådare vid en utomhuskonsert i Las Vegas.

Attacken pågick högst nio minuter innan Paddock begick självmord då polisen skulle storma hotellrummet på den 32:a våningen.

Motivet oklart

Polisen försöker fortfarande komma underfund med vad motivet kan ha varit.

Man utreder om han kan ha radikaliserats på något sätt eller om han hade ekonomiska problem.

- Utredningen har inte avslutats i och med att Paddock avled. Radikaliserades han utan att vi vet om det? Vi vill veta mer om motivet, säger Lombardo.

Stephen Paddock köpte fler av av sina vapen från den här affären nära hans hem i Mesquite i delstaten Nevada
Stephen Paddock köpte fler av av sina vapen från den här affären nära sitt hem i Mesquite i delstaten Nevada Stephen Paddock köpte fler av av sina vapen från den här affären nära hans hem i Mesquite i delstaten Nevada Bild: EPA-EFE/PAUL BUCK masskjutningen i Las Vegas i 2017

Den 64 år gamla Paddock var en välbärgad pensionär och en storspelare som ofta satsade över 10 000 dollar på olika spel per dag.

- Det är mycket som vi vet. Utredningen är på hälft så när jag säger att jag inte vet, så kanske jag vet det i alla fall, sa sheriffen kryptiskt under nattens presskonferens.

FBI-experten Jim Clemente säger att det kan ha varit någon dramatisk händelse i hans liv som utlöste attacken.

- En stor förlust, en skilsmässa till exempel eller kanske han fick veta om en dödlig sjukdom, spekulerar brottspsykologen Clemente.

Polisen går genom väldiga mängder av videoupptagningar från övervakningskameror, vilket kommer att ta tid.

Marilou Danley, som efterlystes av polis efter masskjutningen i Las Vegas.
Polisen är allra mest intresserad av vad Paddocks långvariga flickvän Marilou Danley kan berätta om honom Marilou Danley, som efterlystes av polis efter masskjutningen i Las Vegas. Bild: EPA-EFE/LVMPD / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Las Vegas,marilou danley

Flickvännen på väg hem

Polisen är nu allra mest intresserad av Paddocks långvariga flickvän, australiern Marilou Danley som befann sig utomlands i Asien under attacken.

Hon anlände i natt till USA från Filippinerna och förhördes omedelbart. Danley är inte misstänkt i fallet men hon kan ge värdefull information om sin pojkvän.

- Vi hoppas att vi snart får information av henne, vi har redan haft kontakt med henne, säger Joseph Lombardo.

Polisen är bland annat intresserad av varför Paddock sände 100 000 dollar till Filippinerna dagarna före attacken. Det är oklart vem som fick pengarna, men Danley är ursprungligen från Filippinerna.

Källor: AP AFP, Reuters

Läs också