Hoppa till huvudinnehåll

Politiker kräver extraordinära åtgärder för skördeskador

odling
odling Bild: Nathalie Lindvall skörd

Årets skörd är betydligt sämre än förväntat och skadorna beräknas till minst 150-200 miljoner euro. Det medför stora ekonomiska förluster för jordbrukarna. Politikerna Mats Nylund (SFP) och Nils Torvalds (SFP) är oroade över situationen.

Riksdagsledamot Nylund och europaparlamentariker Torvalds uppmanar tillsammans regeringen att vidta extraordinära åtgärder för att förbättra jordbrukarnas ekonomiska situation.

- Jordbrukarna kämpar för sin överlevnad efter flera ekonomiskt svåra år. Den besvärliga hösten och en skörd som riskerar att bli kvar på åkern kräver att Finlands regering har beredskap att agera snabbt och kraftfullt, säger Nylund i ett pressmeddelande.

Hoppas på hjälp från EU

På måndag samlas EU:s jordbruksministrar till ministerrådsmöte i Luxemburg.

- Vi förutsätter att jord- och skogsbruksminister Leppä för fram den exceptionella situationen i Finland på mötet och kräver att EU bidrar till att hjälpa oss ur krisen, säger Torvalds i ett pressmeddelande.

Nylund och Torvalds anser att för att man också i framtiden ska ha produktion av inhemska livsmedel måste man förbättra lönsamheten för jordbruket.

- Detta gör vi bland annat genom att stärka jordbrukarens ställning i livsmedelskedjan, säger Nylund och Torvalds i ett pressmeddelande.