Hoppa till huvudinnehåll

Rapport om västmetron har blivit offentlig - därför försenades bygget

utanför hagalunds metrostation
utanför hagalunds metrostation Bild: Yle/Helena von Alfthan Västmetron,Hagalund, Esbo stad

Stram tidtabell och besvär inom planläggning är några av orsakerna till att västmetron försenades. En utredning om bygget av västmetron och Västmetrobolagets verksamhet har offentliggjorts.

Västmetron försenades eftersom tidtabellen var stram och projektets omfattning och innehåll förändrades under byggets gång. Dessutom har de invånarbesvär som gjorts om planläggningen försenat västmetrobygget.

Det sista skedet när västmetron skulle tas i bruk har varit mer omfattande än väntat, vilket också försenat bygget.

Det kommer fram i en rapport som behandlar västmetrobyggets projektledning, tidtabell och kostnader.

Esbo och Helsingfors stad har beställt en särskild revision om byggandet av västmetron, Västmetrobolagets verksamhet och hur besluten om västmetron fattats. Rapporten är nu offentlig.

- Vi kommer att noggrannt bekanta oss med rapporten och de åtgärder vi sedan måste ta, säger Esbo stadsdirektör Jukka Mäkelä i ett pressmeddelande.

Optimistisk kostnadsberäkning och dålig övervakning

I rapportens slutledning konstateras att den kostnadsberäkning för metrobygget som beslutsfattarna tog ställning till var optimistisk och inte beaktade alla risker till en kostnadsökning som fanns.

Västmetrobolaget var som beställarorganisation liten och byggkonsulten fick en mycket stor roll. Det innebar att Västmetrobolaget inte haft resurser att tillräckligt detaljerat övervaka byggets ekonomi, tidtabeller och risker.

Esbo och Helsingfors koncernsektioner ska behandla rapporten i oktober.

Läs mera:

Vad undrar du om västmetron? Nu kan du fråga experterna!

När ska metron tuffa västerut? Hur kommer min vardag att förändras? Vad händer med busstrafiken i Esbo? Varför har inte testerna gått som de ska?

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen