Hoppa till huvudinnehåll

Vindmölleägare vill föra dialog med Sundomborna

Vindmöllan i Sundom.
Arkivbild. Vindmöllan i Sundom. Bild: Yle/Joni Kyheröinen wasa wind

I måndags började vindmöllan i Sundom i Vasa snurra igen till många Sundombors förtret. Nya ägaren vill gärna diskutera med byborna om verksamheten vid möllan.

Mervento Power Technology & Engineering köpte upp vindmöllan i Sundom i början av september och nu snurrar testmöllan igen för fulla muggar.

På tisdagen deltog bolagsägarna i Sundom områdeskommittés möte och presenterade sig för sina nya grannar.

- Vi var inbjudna dit närmast för att hälsa på varandra. Vi är ju nya i Sundom så vi kom dit och berättade om vilka vi är, säger vd:n Ingmar Sjöblad.

Många bybor hade gärna sett att vindmöllan skulle ha rivits efter att bolaget som tidigare ägde möllan gick i konkurs. Nu snurrar möllan igen och ljudet oroar.

- Ljudet ska nu mätas och då får vi fakta om det är ljud där eller inte, konstaterar Sjöblad.

Vill diskutera med byborna

De nya ägarna vill också gärna diskutera med Sundomborna om deras oro gällande möllan.

- Alla som är intresserade är varmt välkomna. Vi diskuterade på mötet bland annat om att skolorna gärna skulle få komma dit och se då de har utfärder eller friluftsdagar, säger Sjöblad.

- Inte har vi något speciellt tillfälle planerat, men det är mera att hålla en dialog med de som bor där. Områdeskommitténs möte var viktigt och ett steg i den riktningen.

 • Traditionellt jordbruk och hantverk, inga genvägar

  Välkommen till 18:s säsongen av En tvättäkta lantis.

  Välkommen till den 18:e säsongen av En tvättäkta lantis med Frank och hans aldrig sinande ström av både stora och små projekt. När säsongen startar har snön lagt sig över Kastaniegården och knistrar vit i solskenet.

 • Vamias rektor: Skulle ha kunnat hända var som helst

  Ska ändå noga gå igenom alla incidenter.

  Vid yrkesskolan Vamia i Vasa är man bestörta över att ha drabbats av två hotfulla incidenter inom loppet av bara ett par dagar. Rektor Åsa Stenbacka tror ändå att det enbart är fråga om en olycklig slump.

 • Fotbollsligasäsongen sparkar igång i Österbotten

  Matchprogrammet för ligan publicerades på onsdagen.

  På onsdagseftermiddagen blev fotbollsligans matchprogram offentligt och säsongen 2018 börjar den 7 april i Vasa och Seinäjoki. Mästaren klarnar senast i den sista omgången den 27 oktober.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten