Hoppa till huvudinnehåll

Wärtsilä levererar LNG-terminal till Fredrikshamn

Flygbild av hamnen i Fredrikshamn
Hamnen i Fredrikshamn är Finlands första terminal för LNG-mottagning som ansluts till det finska gasnätet och tryggar kundernas gasförsörjning. Flygbild av hamnen i Fredrikshamn Bild: Wärtsilä Fredrikshamn

Wärtsilä har undertecknat ett avtal med Hamina LNG om en mottagningsterminal för flytande naturgas (LNG). Terminalen ska levereras nyckelfärdig till Fredrikshamn. Ett trettiotal personer i Vasa jobbar med projektet.

LNG-terminalen i hamnen i Fredrikshamn blir den första terminalen för LNG-mottagning i Finland som ansluts till det finska gasnätet.

Det är inte bara hamnen i Fredrikshamn som drar nytta av LNG-terminalen. LNG ska levereras med lastbil till de större hamnarna i Finland.

På Wärtsilä säger Timo Mahlanen att Wärtsilä länge utvecklat och satsat på LNG. En stor del av det har utvecklats i Vasa och ett trettiotal personer kommer att jobba med projektet på Wärtsilä i Vasa.

Vill ha säker gaskälla

Timo Mahlanen säger att projektet är en del av Finlands plan på att skapa ett nätverk av medelstora LNG-terminaler.

Målet med Finlands plan är att erbjuda gasförsörjning till lokala industrier och LNG för fartygsbunkring. Man vill också säkerställa ytterligare en gaskälla i Finland.

- Projektet kommer att ge stora minskningar av koldioxidutsläppen genom att tillhandahålla renare bränsle för transport och industri.

- Samtidigt tryggar LNG-infrastrukturen den finska försörjningen med en gasnätsanslutning, säger Timo Mahlanen, senior business development manager på Wärtsilä energy solutions.

Omfattande avtal

En hel del ingår i avtalet om terminalen som ska vara klar för drift i augusti 2020. Det som ingår är platsfyllning, jordrenovering, anläggningsarbete, infrastruktur, uppsamlingstank, återförgasning och gasmätning, system för hantering av förångad gas, el- och kontrollsystem, lossnings- och lastningssystem och vagnslastning.

- Vi vill skapa en terminalinfrastruktur som både erbjuder fartygsbunkring och utökar antalet gasförsörjningskällor i landet, säger Peter van Buuren, vd för Hamina LNG i ett pressmeddelande.

Artikeln uppdaterad 4.10 klockan 14.54 med uppgifter om hur många på Wärtsilä Vasa som kommer att arbeta med projektet.