Hoppa till huvudinnehåll

Apotek och Alko kan rädda bybutikerna visar utredning

Joakim Englund utanför Söderbyboden på Pellinge.
Söderbyboden på Pellinge. Joakim Englund utanför Söderbyboden på Pellinge. Bild: Yle / Hanna Othman Pellinge,bybutiker,joakim englund

Bybutikerna har fortfarande en chans att klara sig om de ökar på sitt serviceutbud, visar en utredning som Pellervo ekonomiska forskningsinstitut har gjort.

I Finland finns i dag drygt 200 bybutiker. Deras antal har minskat med ungefär 60 procent på 15 år, men än är loppet inte kört.

För att klara sig måste bybutikerna bli servicepunkter med ett brett utbud, enligt utredningen.

De kunde till exempel upprätthålla apoteksfilialer eller medicinskåp. Alko kunde ha servicepunkter i bybutikerna och post, kontantuttag och Veikkaus spel kunde också styras till dem.

Butikerna skulle också må bra av mindre reglering och lägre tillstånds- och licensavgifter, enligt utredningen som finansierades av Jord- och skogsbruksministeriet.

Bybutikerna är viktiga tjänsteproducenter på landsbyggden.― Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä

Utredningen visar att bybutikerna redan i dag erbjuder många olika former av service. De mest populära av dem är just kontantuttag, Veikkaus spel och posttjänster.

Apotekstjänster, fiskekort och hemleverans är annan service som finns i många bybutiker.

- Bybutikernas antal minskar i en oroväckande takt, och för att stoppa den utvecklingen behövs nya lösningar, säger jord och skogbruksminister Jari Leppä från Centern, som lovar att hans ministerium ska utreda PTT:s förslag grundligt.