Hoppa till huvudinnehåll

Broccolicouscous med solrosfrökräm

Broccoliblommorna används som små gryn av klorofyll i den här rätten där vi naturligtvis använder hela grönsaken och smaksätter den med en ljuvligt nötig solrosfrökräm.

Råa broccolin på ett bord
Råa broccolin på ett bord Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,matrecept,broccoli,vegetariska rätter

Styrka och syrlighet fås av en god dressing med japansk smaksättning men det passar också bra med en vinägrett till.

Broccolicouscous

Ingredienser, 4 pers.

  • 4 broccoli
  • 1 dl couscous
  • salt

Gör så här

  • Skär av blommorna på broccoli, dela stjälk.
  • Koka stjälkarna i mycket vatten, kraftigt saltat i ca 2 minuter. Kyl i kallt vatten direkt efter kokning.
  • Sänk blommorna snabbt i sil i kokande saltat vatten, ca 40 sekunder. Kyl i kallt vatten direkt efter kokning.
  • Blanda broccoliblommor med nykokt couscous.
Broccoliblommor i en sil
Broccoliblommor i en sil Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,matrecept,broccoli
  • Värm upp broccolistjälkarna i lite vatten med en klick smör under lock strax innan servering.
  • Servera stjälken varm med broccolicouscous och solroskräm. Slå över japansk dressing vid servering.

Solrosfrökräm

Solroskräm på en tallrik
Solroskräm på en tallrik Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,recept,Paul Svensson

Ingredienser

  • 3 dl solroskärnor
  • ½ dl kallpressad ekologisk solrosolja

Gör så här

  • Rosta solroskärnor lätt i ugn, ca 10 minuter i 175c.
  • Lägg i kastrull och koka mjuka i lättsaltat vatten ca 15 minuter.
  • Mixa till kräm med solrosolja. Tillsätt ev lite kokvatten om krämen blir för tjock.

Japansk dressing

Japansk dressing i en glaskanna
Japansk dressing i en glaskanna Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,recept,Paul Svensson

Ingredienser

  • 2 dl misopasta utrört i vatten
  • 1 st chili
  • 1 bit ingefära
  • 1 st schalottenlök
  • 1 dl risvinäger
  • japansk soja

Gör så här

  • Spä ut misopasta med vatten till 2 dl enligt önskad styrka.
  • Koka upp med juicen av riven ingefära, finhackad chili och schalotten.
  • Smaka av med risvinäger och soja.

Mera om receptet

  • För att göra rätten glutenfri, strunta i couscous och använd bara broccoliblommor eller blanda med andra kokta gryn, t.ex. quinoa.
  • Broccolin kräver något mustigt och syrligt till. Japansk dressing kan bytas ut mot t.ex. en citron- eller äppelcidervinägrett.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Gör en nordisk chili con carne i kåltaco

    Bondbönor, grönsaker och svamp med en fin bit nötkött.

    Chili con carne är som namnet indikerar i huvudsak en chilirätt med kött som tillbehör, inte tvärtom. Vi väljer att smaksätta de goda inhemska bondbönorna med chili och till det serverar vi en härlig ragu med en fin köttbit.

  • Kvällsgröt med rökt råg och kryddor

    Varför inte koka en god råggröt till middag?

    Finländsk råg som rostats eller rökrostats håller sej länge i en burk i skåpet. Varför inte koka en god råggröt till middag?

  • Bröd med insektmjöl

    Den lättaste vägen att vänja sig med insekter i maten.

    Nu är det tillåtet att sälja och odla insekter också i Finland. Börja med mjuklandning - prova Strömsös syrsesemlor!

  • "Zero waste" -sik: Använd hela fisken

    Fenor, fjäll och ben har mycket smak!

    Ät hela fisken! Fenor, fjäll och ben har så mycket god smak som vi annars går miste om. Alla de olika delarna av fisken kan frysas in och tillredas senare.

  • Päron inkokta med gurkmeja

    Läcker dessert som står sig i kylen ett par månader!

    En underbart god och kryddig dessert, där lagen med fördel kan silas av och användas som sås till glass eller bas till glögg. Mums!

  • Inkokt sik med gurkmeja, fänkål och selleri

    Färsk gurkmeja för både färg och sting.

    Färsk gurkmeja ger intressant smak till både huvudrätt och dessert, en mycket användbar smak- och färgsättare alltså. Gurkmeja tjänar också väl istället för saffran, om man vill ha saffranets gula färg men inte smak.

  • Leftover Key lime pie

    Klassikern i ny tappning!

    Klassikern Key lime pie får sej ett ordentligt uppsving när vi gör pajbotten av bl.a torrt bröd och återstoden av ett kexpaket. Den blir fantastiskt fräsch med sin syrlighet och den smakrika bottnen, så lägg på kaffet, här ska det fikas!

  • Pärongranité

    Pauls pärongranité - en höjdare bland efterrätter.

    Pauls pärongranité - en höjdare bland efterrätter.

  • Julmaräng - utan ägg

    Pauls maräng är kryddig och frasigt spröd.

    Kikärtsspad ger sprödhet åt Pauls kryddiga maräng. Julgott som passar också för äggallergiker och veganer.

  • Pizzetta med jordärtskocka

    Ett vackert och snabblagat tilltugg.

    Åh, så liten - jag blir aldrig mätt, det var den minsta pizza jag någonsin sett!

  • Te som smakar jul

    En vanlig tisdag smakar toppen då hela julen finns i koppen.

    En vanlig tisdag smakar toppen då hela julen finns i koppen.

  • Strömsös söta julpudding

    Årets julkaka som du kan göra redan nu!

    Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.