Hoppa till huvudinnehåll

Broccolicouscous med solrosfrökräm

Broccoliblommorna används som små gryn av klorofyll i den här rätten där vi naturligtvis använder hela grönsaken och smaksätter den med en ljuvligt nötig solrosfrökräm.

Råa broccolin på ett bord
Råa broccolin på ett bord Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,matrecept,broccoli,vegetariska rätter

Styrka och syrlighet fås av en god dressing med japansk smaksättning men det passar också bra med en vinägrett till.

Broccolicouscous

Ingredienser, 4 pers.

  • 4 broccoli
  • 1 dl couscous
  • salt

Gör så här

  • Skär av blommorna på broccoli, dela stjälk.
  • Koka stjälkarna i mycket vatten, kraftigt saltat i ca 2 minuter. Kyl i kallt vatten direkt efter kokning.
  • Sänk blommorna snabbt i sil i kokande saltat vatten, ca 40 sekunder. Kyl i kallt vatten direkt efter kokning.
  • Blanda broccoliblommor med nykokt couscous.
Broccoliblommor i en sil
Broccoliblommor i en sil Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,matrecept,broccoli
  • Värm upp broccolistjälkarna i lite vatten med en klick smör under lock strax innan servering.
  • Servera stjälken varm med broccolicouscous och solroskräm. Slå över japansk dressing vid servering.

Solrosfrökräm

Solroskräm på en tallrik
Solroskräm på en tallrik Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,recept,Paul Svensson

Ingredienser

  • 3 dl solroskärnor
  • ½ dl kallpressad ekologisk solrosolja

Gör så här

  • Rosta solroskärnor lätt i ugn, ca 10 minuter i 175c.
  • Lägg i kastrull och koka mjuka i lättsaltat vatten ca 15 minuter.
  • Mixa till kräm med solrosolja. Tillsätt ev lite kokvatten om krämen blir för tjock.

Japansk dressing

Japansk dressing i en glaskanna
Japansk dressing i en glaskanna Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,recept,Paul Svensson

Ingredienser

  • 2 dl misopasta utrört i vatten
  • 1 st chili
  • 1 bit ingefära
  • 1 st schalottenlök
  • 1 dl risvinäger
  • japansk soja

Gör så här

  • Spä ut misopasta med vatten till 2 dl enligt önskad styrka.
  • Koka upp med juicen av riven ingefära, finhackad chili och schalotten.
  • Smaka av med risvinäger och soja.

Mera om receptet

  • För att göra rätten glutenfri, strunta i couscous och använd bara broccoliblommor eller blanda med andra kokta gryn, t.ex. quinoa.
  • Broccolin kräver något mustigt och syrligt till. Japansk dressing kan bytas ut mot t.ex. en citron- eller äppelcidervinägrett.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept