Hoppa till huvudinnehåll

Broccolicouscous med solrosfrökräm

Broccoliblommorna används som små gryn av klorofyll i den här rätten där vi naturligtvis använder hela grönsaken och smaksätter den med en ljuvligt nötig solrosfrökräm.

Råa broccolin på ett bord
Råa broccolin på ett bord Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,matrecept,broccoli,vegetariska rätter

Styrka och syrlighet fås av en god dressing med japansk smaksättning men det passar också bra med en vinägrett till.

Broccolicouscous

Ingredienser, 4 pers.

  • 4 broccoli
  • 1 dl couscous
  • salt

Gör så här

  • Skär av blommorna på broccoli, dela stjälk.
  • Koka stjälkarna i mycket vatten, kraftigt saltat i ca 2 minuter. Kyl i kallt vatten direkt efter kokning.
  • Sänk blommorna snabbt i sil i kokande saltat vatten, ca 40 sekunder. Kyl i kallt vatten direkt efter kokning.
  • Blanda broccoliblommor med nykokt couscous.
Broccoliblommor i en sil
Broccoliblommor i en sil Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Paul Svensson,matrecept,broccoli
  • Värm upp broccolistjälkarna i lite vatten med en klick smör under lock strax innan servering.
  • Servera stjälken varm med broccolicouscous och solroskräm. Slå över japansk dressing vid servering.

Solrosfrökräm

Solroskräm på en tallrik
Solroskräm på en tallrik Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,recept,Paul Svensson

Ingredienser

  • 3 dl solroskärnor
  • ½ dl kallpressad ekologisk solrosolja

Gör så här

  • Rosta solroskärnor lätt i ugn, ca 10 minuter i 175c.
  • Lägg i kastrull och koka mjuka i lättsaltat vatten ca 15 minuter.
  • Mixa till kräm med solrosolja. Tillsätt ev lite kokvatten om krämen blir för tjock.

Japansk dressing

Japansk dressing i en glaskanna
Japansk dressing i en glaskanna Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,recept,Paul Svensson

Ingredienser

  • 2 dl misopasta utrört i vatten
  • 1 st chili
  • 1 bit ingefära
  • 1 st schalottenlök
  • 1 dl risvinäger
  • japansk soja

Gör så här

  • Spä ut misopasta med vatten till 2 dl enligt önskad styrka.
  • Koka upp med juicen av riven ingefära, finhackad chili och schalotten.
  • Smaka av med risvinäger och soja.

Mera om receptet

  • För att göra rätten glutenfri, strunta i couscous och använd bara broccoliblommor eller blanda med andra kokta gryn, t.ex. quinoa.
  • Broccolin kräver något mustigt och syrligt till. Japansk dressing kan bytas ut mot t.ex. en citron- eller äppelcidervinägrett.
Kommentarer

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Morotstartar med friterad kapris - gör en vegetarisk tartarbiff

    En förrätt helt i linje med hållbarhetstänk.

    Varsågod! Här får du den klassiska smakbilden av en vanlig oxtartar. Morotstartaren får rätt konsistens av att man bara sjuder moroten lätt. Tillsammans med sälta och knaprighet från kapris och bröd saknar man inte köttet alls.

  • Bygg färggrannt matjesglas lager på lager

    En gul ale lämpar sig bra för den här umamirika påskrätten.

    Piffa upp påskens sillrätt med att göra ett torn av matjessill. Läs också om vilken dryck lämpar sig för den umamirika påskrätten.

  • Lammbruschetta med morotstzatziki passar både som tilltugg och förrätt

    En bruschetta är en liten, frasig italiensk macka.

    En frasig liten macka, en bruschetta, med frisk och krämig morotstzatziki är en smakrik bas till tunna skivor rökt lamm. Tzatzikin är också ett utmärkt tillbehör även till annat kött, till grönsaksrätter eller varför inte till korv.

  • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

    Vegetarisk version på hot dog.

    Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

  • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

    Ett härligt alternativ till fiskbordet.

    Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

  • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

    Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

    Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

  • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

    Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

    Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

  • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

    Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

    Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.