Hoppa till huvudinnehåll

Bygga kök

bygga kök
bygga kök kök,Snickeri,byggande,Strömsö (tv-program),Äggoljetempera

Hur skall ett bra kök se ut och fungera?

Nybyggt, ombyggt, franskt, modernt eller någonstans mitt emellan. Det finns lika många tankar om hur ett bra kök skall se ut och fungera som det finns myror i en myrstack.

Det här köket fick en bänkskiva av gamla golvbräder, panel och knopplist på väggarna och en konstruktion som gömmer skåpstommarna.

Köket är traditionellt, rustikt och anpassat till byggnaden från början av 1800-talet. Köket är liksom panel och vägg målade med äggoljetempera.

Läs Johannas artikel om färgen äggoljetempera

Behovet av skåp och maskiner varierar liksom bredd och längd på det rum som skall bli kök.

Det är osannolikt att just de mått som vi använt passar för någon annan men konstruktionen går att förlänga eller förkorta. Själva principen går också att anpassa till vilket kök som helst.

Nedan finns en ritning på vår kökskonstruktion med bockar, ben och en sockel som går att ta bort om diskmaskinen behöver flyttas.

Se ritning på kökets konstruktioner

Dörrarna är gjorda i trä och dem har jag snickrat själv. Förr gjorde man dörrar mer eller mindre för hand, nu behövs en hel del maskiner för att få det gjort.

Dörrarna har en ram och innanför ramen finns en spegel. Spegeln skall sitta löst i ramen så att materialet kan svälla och krympa utan att spricka.

För att spegeln inte skall slå sig limmar man ihop spegelmaterialet av många smala träribbor. Träribborna blir så en skiva som man sedan sågar och fräser till dörrspegel.

limmad träskiva
limmad träskiva kök,trä,Strömsö (tv-program),snickeriindustri,Träskiva

en kökslucka
en kökslucka trä,Snickeri,kök,Strömsö (tv-program)

För att dörrarna skall passa till standardskåp är det bra att göra dem några mm mindre än stommen.

T.ex. till ett skåp som är 800 mm högt och 600 mm brett gör man en dörr som är 797 mm x 597 mm.

Bakom handfatet satte vi en plåt som stänkskydd. Plåten är gammal och har använts i helt andra sammanhang.

Texten på skylten tyckte vi passade riktigt bra eftersom det är i köket familjens viktiga frågor diskuteras. Köket är hemmets rådgivningsbyrå!

en gammal skylt med texten rådgivningsbyrå
en gammal skylt med texten rådgivningsbyrå Skylt,plåt,kök,Strömsö (tv-program)

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Bygg färggrannt matjesglas lager på lager

  En gul ale lämpar sig bra för den här umamirika påskrätten.

  Piffa upp påskens sillrätt med att göra ett torn av matjessill. Läs också om vilken dryck lämpar sig för den umamirika påskrätten.

 • Lammbruschetta med morotstzatziki passar både som tilltugg och förrätt

  En bruschetta är en liten, frasig italiensk macka.

  En frasig liten macka, en bruschetta, med frisk och krämig morotstzatziki är en smakrik bas till tunna skivor rökt lamm. Tzatzikin är också ett utmärkt tillbehör även till annat kött, till grönsaksrätter eller varför inte till korv.

 • Pepparrotsmajonnäs med brynt smör ger sting

  Passar bra till en god räksmörgås eller fisk.

  En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Kungligt gott!

 • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  Vegetarisk version på hot dog.

  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

 • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  Ett härligt alternativ till fiskbordet.

  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.