Hoppa till huvudinnehåll

Festival med iskaruseller ska ge Lojo synlighet i världen

Människor står på en roterande cirkel i isen.
Festivalen med iskaruseller skulle vara den första i världen. Den kunde locka turister från när och fjärran. Människor står på en roterande cirkel i isen. Bild: Janne Käpylehto Lojo,janne käpylehto

Lojos första iskarusell väckte stor uppmärksamhet både i Finland och utomlands. Nu ska Lojo få en egen iskarusellfestival som också den ska få internationell synlighet.

Det var i vintras som Janne Käpylehto sågade ut en karusell i isen vid sin sommarstuga i Lojo. Videon som han postade på sociala medier blev en storsuccé och har setts över 150 miljoner gånger.

Nu ska Käpylehto tillsammans med Lojo stad ordna ett stort evenemang kring iskaruseller i Lojo.

Aurlahti vid Lojo sjö.
Aurlax ligger alldeles intill Lojo centrum. Aurlahti vid Lojo sjö. Bild: yle/Petra Thilman aurlahti badstrand i lojo

Festivalen ordnas 23 - 24.2 i Aurlax vid Lojo sjö.

Planen är att såga ut flera iskaruseller i isen. På de roterande isflaken skulle det finnas exempelvis en restaurang och en scen.

På samma område kunde det också finnas isstatyer, ljuskonst, isdans och utställningar.

Samarbete

Om alt går enligt planerna ska evenemanget bli vinterns mest betydelsefulla evenemang i Lojo.

En bild över en sjö där en rund cirkel har sågats ut ur isen.
Janne Käpylehtos första iskarusell i Lojo hade en diameter på tolv meter. Nu planerar han större karuseller med restaurang och scen. En bild över en sjö där en rund cirkel har sågats ut ur isen. Bild: Janne Käpylehto Lojo,janne käpylehto

Solarvoima förverkligar teknologin och står för efterforskningar. Företaget ser också till att iskarusellerna sågas ut i isen och att de roterar.

Det är meningen att staden ska stå som huvudarrangör för själva evenemanget.

Väcker intresse bland medier i världen

Käpylehto har tagit kontakt med utländska medier som Discovery Channel, BBC, Der Spiegel och Reuters. Evenemanget har redan väckt intresse eftersom det internationellt sett skulle vara unikt.

Förhoppningen är att en iskarusellfestival i Lojo i framtiden kunde locka både inhemska och utländska turister.

För planeringen står en styrgrupp med representanter från både Solarvoima och Lojo stad. Styrgruppen ska nu börja marknadsföra evenemanget för potentiella sponsorer och annonsörer.