Hoppa till huvudinnehåll

Förhoppningarna stora när sjökabel tog i land i Hangö

Sjökabel dras in i ett dike av en man vid stranden.
När solen tittade fram kunde kabeln anlända. Sjökabel dras in i ett dike av en man vid stranden. Bild: Nicole Hjelt / Yle Sjökabel,Hangö,regattastranden

Snart är kusten klar för att stora datacentraler ska kunna etablera sig i Hangö och Raseborg. Efter ett par dagars försening till följd av regn och rusk kunde sjökabeln ta i land vid Regattastranden i Hangö i torsdags (5.10).

Sjökabel på Regattastranden i Hangö.
Sjökabeln göms in i sanden. Sjökabel på Regattastranden i Hangö. Bild: Nicole Hjelt / Yle sjökabel

C-Lion 1 är en förgrening till Cinia Groups sjökabel mellan Finland och Tyskland som blev klar i fjol.

Kräver hårt arbete

Kommuner och företag i Västnyland hoppas att kabeln ska leda till att området blir en betydelsefull knutpunkt för internationell datatrafik och att datacentraler ska kunna etablera sig i regionen.

Arbete med att lägga ner sjökabel vid Regattastranden i Hangö.
Kabeln tog i land vid Regattastranden i Hangö. Arbete med att lägga ner sjökabel vid Regattastranden i Hangö. Bild: Nicole Hjelt / Yle Hangö,Sjökabel,regattastranden

- Tanken är att det här ska vara ett kraftigt initiativ att öka intresset bland dem som ger arbetsplatser här, säger Hangös stadsstyrelseordförande Sture Söderholm (SFP).

Hangös stadsfullmäktigeordförande Sture Söderholm
Sture Söderholm (SFP) säger att det krävs arbete att locka datacentraler till regionen. Hangös stadsfullmäktigeordförande Sture Söderholm Bild: Nicole Hjelt / Yle Sture Söderholm,Hangö

Han poängterar ändå att det antagligen fordrar ett intensivt arbete för att nå målsättningen med en eller flera datacentraler.

- Men vi har märkt att det redan på vissa orter stigit upp datacentraler som svampar ur jorden, så jag är nog övertygad att det ska gå vägen, konstaterar han.

Pengar rullar in ändå

Hangö och Raseborg har båda gått i borgen för ett lån på nästan en miljon euro för projektet.

Även om städerna hoppas på att locka datacentraler så hämtar projektet in pengar även utan en central, berättar Raseborgs stadsirektör Ragnar Lundqvist.

Ragnar Lundqvist, Raseborgs stadsdirektör
Återbetalningen blir längre om inte datacentralen blir verklighet, säger Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist. Ragnar Lundqvist, Raseborgs stadsdirektör Bild: Nicole Hjelt / Yle Raseborg,stadsdirektörer,ragnar lundqvist

- Avtalet är uppgjort så att vi får en inkomst via kabeln till Hangö och den som går till Helsingfors, vi får båda en del av den omsättningen, men återbetalningen blir mycket längre i så fall, förklarar han.

Raseborg + Hangö = Sant

Projektet med sjökabeln har även inneburit en hel del samarbete städerna emellan. Det gläder Lundqvist som hoppas på mera samarbete i framtiden.

Sture Söderholm och Ragnar Lundqvist står på Regattastranden i Hangö.
Sture Söderholm och Ragnar Lundqvist ser fram emot mera samarbete mellan städerna. Sture Söderholm och Ragnar Lundqvist står på Regattastranden i Hangö. Sture Söderholm,Hangö,regattastranden

- När jag diskuterat med våra politiker i Raseborg och politikerna och stadsdirektören i Hangö så tror jag att det finns en vilja att utöka samarbetet, förklarar han.

Även Söderholm är positiv till mera samarbete mellan städerna.

- Vi har ett gott samarbete, visst har det historiskt sett funnits skismer, men vi är små och vi är väldigt beroende av varandra, säger han.

Kabeln klar nästa år

Cinia Group, som ägs till nästan 80 procent av finska staten, har ingått ett samarbetsavtal med det västnyländska företaget C-Fiber Hanko som är ett av städerna och av representanter för det lokala näringslivet gemensamt ägt bolag.

En provbit av en sjökabel i handen på en man.
Kabeln är inte tjockare än några centimeter i diameter. En provbit av en sjökabel i handen på en man. Bild: Nicole Hjelt / Yle Sjökabel

C-Fiber Hanko står för tre miljoner euro av den totala summan på tio miljoner.

Tanken är att förgreningen tas i bruk i början av år 2018.

Internationell synlighet viktig

Förutom att locka datacentraler till regionen så är förhoppningen även att kabeln ska sätta Hangö och Raseborg på kartan.

Fartyg anländer med sjökabeln vid Regattastranden i Hangö.
Ett skepp kommer lastat med en sjökabel. Fartyg anländer med sjökabeln vid Regattastranden i Hangö. Bild: Nicole Hjelt / Yle Sjökabel,hav,båtar,fartyg,Hangö,regattastranden

- Vi får synlighet i internationella sammanhang på specialmässor som våra representanter är med på. Den synligheten är viktig, förutspår Sture Söderholm.

Nytta i hela Norden

Orsaken att valet föll på Hangö är det geografiska läget, men även visat intresse av lokala aktörer, säger Taneli Vuorinen, direktör för digital infrastrukturservice vid Cinia.

Han tror att många kommer att finna glädje i den nya förgreningen.

Taneli Vuorinen från Cinia Group ser ut över havet i väntan på att sjökablen ska anlända.
Taneli Vuorinen från Cinia Group står och väntar på att kabeln ska anlända. Taneli Vuorinen från Cinia Group ser ut över havet i väntan på att sjökablen ska anlända. Bild: Nicole Hjelt / Yle Hangö,Sjökabel,regattastranden

- Lokala företagare och den offentliga förvaltningen kommer att dra nytta av kabeln. Likaså har man nytta av den på olika håll i Finland och Norden som erbjuder tjänster så som internationella webbanslutningar eller molntjänster, förklarar Vuorinen.

Sture Söderholm är inte fullmäktige-, utan stadsstyrelseordförande i Hangö. Uppgiften korrigerades 6.10 kl 13.47.