Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike erbjuder sig att medla mellan Irak och kurderna

Haider al-Abadi och Emmanuel Macron
Haider al-Abadi och Emmanuel Macron Bild: AFP / Lehtikuva Haider al-Abadi,Emmanuel Macron,Iran,Frankrike

Frankrike erbjuder sig att medla i den politiska kris som har uppstått mellan den irakiska regeringen och regionala kurdiska myndigheter.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Frankrike är redo att - om de irakiska myndigheterna så önskar - aktivt gå med i medlingsarbetet.

Macron lovar också att den franska militära närvaron kvarstår tills den militanta terrororganisationen Islamiska staten har besegrats helt och hållet.

- Under de närmaste veckorna och månaderna är det viktigt att det påbörjas en dialog som respekterar Iraks enhet, integritet och suveränitet inom ramen för grundlagen och med beaktande av kurdiska rättigheter, sade Macron.

Macron gav beskedet till Iraks premiärminister Haider al-Abadi som är på besök i Frankrike.

Det är al-Abadis första utlandsresa sedan den kurdiska folkomröstningen om självständighet. Irak godkänner inte omröstningen.

Den irakiska premiärministern sade att han kan förstå kurdernas "strävanden" - men att de måste vara förenliga med landets författning.

- Ingen kan kränka de federala myndigheterna.

al-Abadi sade också att han ser det som viktigt att undvika en väpnad konfrontation.

IS förlorade ytterligare ett fäste i Irak

Samtidigt rapporteras det om att regeringstrogna styrkor har drivit ut IS från staden Hawija. Staden ligger cirka 230 kilometer norr om Bagdad.

Uppgiften bekräftades av Iraks premiärminister Haider al-Abadi i Paris.

Efter Hawijas fall har IS bara några baser kvar i Irak.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes