Hoppa till huvudinnehåll

Giftspår på misstänkta kvinnors kläder belyser mordet på Kim Jong-Nam

En grupp som undersöker farliga ämnen inspekterar incheckningsautomater vid Kuala Lumpurs flygplats den 26 februari 2017. Kim Jong-nam mördades på flygplatsen den 13 februari 2017.
En grupp som undersöker farliga ämnen inspekterar incheckningsautomater vid Kuala Lumpurs flygplats den 26 februari 2017. Kim Jong-nam mördades på flygplatsen den 13 februari 2017. En grupp som undersöker farliga ämnen inspekterar incheckningsautomater vid Kuala Lumpurs flygplats den 26 februari 2017. Kim Jong-nam mördades på flygplatsen den 13 februari 2017. Bild: EPA/FAZRY ISMAIL Kuala Lumpur,flygplatser,mord,Kim Jong-nam,Kim Jong-un,Malaysia,farliga ämnen,Nervgas

Nya bevis har framkommit i utredningarna kring mordet på halvbrodern till Nordkoreas ledare.

Mordet skedde i februari på flygplatsen i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur.

Två unga kvinnor anklagas för att ha förgiftat Kim Jong-Nam. De anses ha kastat dödligt nervgift i mannens ansikte. Han dog 20 minuter efter attacken.

Utredningar har visat att mannens död förorsakades av nervgiftet VX.

Nu har man påträffat spår av VX på kvinnornas kläder och naglar. Giftet är så dödligt att det klassas som ett massförstörelsevapen.

Kvinnorna har sagt att de är oskyldiga, och att de trodde att de deltog i en dokusåpa. Deras jurister anklagar nordkoreanska agenter för att ha lurat kvinnorna.

Experter har ändå förundrat sig över hur det var möjligt för kvinnorna att slänga giftet på mannen utan att själva bli skadade av det.

Den mördade mannen var den nordkoreanska ledaren Kim Jong Uns halvbror.

Läs mera:

Malaysia vill förhöra nordkoreansk diplomat för mordet på Kim Jong Nam

Malaysia misstänker att andresekreteraren vid Nordkoreas ambassad i Kuala Lumpur och en anställd vid det statliga nordkoreanska flygbolaget Air Koryo är inblandade i mordet på Kim Jong Nam.

Läs också