Hoppa till huvudinnehåll

Julgubbens anfader kanske begravd under kyrka i Antalya

Ruiner av den antika grekiska staden Myra i den turkiska staden Demre.
Ruiner av den antika grekiska staden Myra i den turkiska staden Demre. Bild: Mostphotos / Youry Ermoshkin ruiner,antiken,Turkiet,Myra,Demre

Turkiska arkeologer har hittat en grav som kan tillhöra julgubbens anfader, helgonet Nikolaus. Arkeologerna har tidigare trott att kvarlevorna stals av italienare på 1000-talet, men nu måste historien kanske skrivas om.

Sankt Nikolaus var biskop på 300-talet i Myra, som låg där staden Demre nu ligger i Antalya-provinsen i dagens Turkiet.

Nikolaus ska ha varit en mycket godhjärtad man som hjälpte fattiga och utsatta människor.

Efter sin död begravdes Nikolaus i Myra. Fram tills nu har man trott att kvarlevorna stals av italienska köpmän år 1087 och fördes till Bari i Italien där en basilika byggdes till Nikolaus ära.

Efter sin död helgonförklarades Nikolaus och han dyrkas idag i synnerhet i ortodoxa och katolska länder. Samtidigt är han också anfader till vår julgubbe.

Ortodoxa troende kysser en kista som man har trott att innehåller Nikolaus kvarlevor.
Ortodoxa troende kysser en kista som man har trott att innehåller Nikolaus kvarlevor. Ortodoxa troende kysser en kista som man har trott att innehåller Nikolaus kvarlevor. Bild: EPA/YURI KOCHETKOV Nikolaus

Nu har turkiska arkeologer hittat en orörd grav under Sankt Nikolaus-kyrkan i Demre. Samtidigt har man också hittat dokument som tyder på att de ben som stals på 1000-talet tillhörde en annan präst.

- Hittills har vi fått väldigt goda resultat, men det verkliga arbetet börjar nu, säger Cemil Karabayram från de lokala myndigheterna till den turkiska tidningen Hürriyet.

Arkeologerna har hittills endast undersökt graven med georadar och en typ av skiktröntgen. Flera experter har kallats in för att sköta det sista skedet av utgrävningen.

- Vi hoppas att vi når marken och hittar Sankt Nikolaus orörda kropp, säger Cemil Karabayram.

Läs mera:

Julgubben kommer i olika format

Jòlasveinar, julenissen, Nikolaus, Weihnachtsmann ... Kär gubbe har många namn - och många former. Vi har kikat på hur julgubbstraditioner ser ut i olika länder.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes