Hoppa till huvudinnehåll

Mediciner och mindre stress - så här blev ni av med er akne

Kvinna med hudkräm på ansiktet. Hon ser bekymrad ut. Framför henne syns flera burkar med hudkrämer och salvor.
Innan du hittar rätt sätt för just dig kan det ibland krävas några mindre lyckade försök. Kvinna med hudkräm på ansiktet. Hon ser bekymrad ut. Framför henne syns flera burkar med hudkrämer och salvor. Bild: Andrei Korzhyts / Alamy akne,Dermatologi,problem,hygien (renlighet),ungdom (skede),allergi,Finnar,hudsjukdomar,talgkörtlar,hudvård

Ni fick rösta och även komma med nya förslag. Här är behandlingssätten som har fungerat för just er.

Under X3M:s aknevecka har vi frågat er hur ni blev kvitt er akne, och vi har fått en hel del svar.

De vanligaste metoderna ingick i en omröstning, och här under ser du resultatet:

Vad har du fått mest hjälp av med din akne?

En isotretinoinkur
28.9% (24 röster)
Något annat - vad?
22.9% (19 röster)
P-piller/hormonell behandling
20.5% (17 röster)
En antibiotikakur
9.6% (8 röster)
Salva med antibiotika
6.0% (5 röster)
Salva med bensoylperoxid
4.8% (4 röster)
En kombinationssalva med flera aktiva ämnen - vilka?
3.6% (3 röster)
Salva med retinoid
2.4% (2 röster)
Salva med något annat aktivt ämne - vilket?
1.2% (1 röst)
Antal avgivna röster: 83

Det är också många av er som blivit av med aknen på andra sätt:

Kostomläggning

”Jag och många andra med mig har fått hjälp med problemet genom att övergå till strikt LCHF, det hade bra effekt.”
- anonymi1368

Min försvann efter att jag slutade äta all mjölkprotein.― Akne

”Jag blev bättre genom att undvika mjölkprotein, socker och snabbmat, dricka gröna smoothies som innehöll ingefära, gurkmeja och tillräckligt med vatten (1,5–2 l/dygn).”
- 54 år och har fortfarande problemhy

Min akne försvinner om jag äter så lite fett som möjligt.― Mackan

”Jag åt en tid mycket ren mat, med massor av frukt och grönsaker. Ju hälsosammare jag åt desto värre blev aknen, tills jag förstod att det var den hårda styrketräningen som var orsaken. Åt inga kosttillskott som kreatin eller proteinpulver eller dylikt. Men jag vill bli större och starkare så jag fann mig i situationen. Det var bara väldigt trist att se ohälsosam ut när man levde som hälsan själv.”

Krämer

”Efter 15 år av "akne" i vuxen ålder som bland annat medförde att mina elever trodde jag hade vattkoppor, visade det sig vara någon form av allergi mot de flesta köpta krämer. Efter sex års användning av egengjord ringblomssalva på ringblommor, olivolja och bivax, eventuellt med ringblomstinktur, så är alla finnar sedan länge borta och även alla ärr har läkt och försvunnit.”
- Spunkt

Tandkräm på akne har fungerat bäst i min ungdom, bör läggas på kvällen.― Inte längre ung

Mediciner och mindre stress

”Jag har haft akne mer än halva mitt liv (från att jag var 14 tills nu när jag är 32 år) och först nu har det börjat lugna ner sig lite. Jag har tagit två kurer Roaccutan, vilket enligt läkare är det mesta man får ta under en livstid. Biverkningarna av den var helt fruktansvärda för min del. Jag var kritvit i ansiktet och hade riktigt såriga läppar och torra ögon. Tyvärr hjälpte medicinen bara i två till tre år. Jag har hört flera bra historier om Roaccutan, men för mig var biverkningarna betydligt värre än fördelarna. Nu har aknen lugnat ner sig, och det kan ha att göra med att jag börjat stressa mindre, fått kontroll över min prestationsångest, motionerat mera och varit mera utomhus. Men det har tagit över 15 år att komma hit. Aldrig någonsin att en ansiktskräm, läkemedel eller det att välja vilka livsmedel man äter skulle ha haft någon som helst effekt på mig.”
– Henrik

”Skulle inte säga att jag har lidit av fullskalig akne, men lite finnar här och där och hade dålig självkänsla på grund av dem. Då jag började äta p-piller mot mensvärk försvann även finnarna, som en bonus. Har även vänner som ätit p-piller specifikt för att motverka akne. För vissa har det hjälpt, för andra inte. Det är väldigt individuellt.”
– Ida

Det enda som någonsin hjälpt är Isotretinoin.

”Är snart 30, haft akne i ansikte, på bröst och rygg sen tonåren. Testat det mesta:
- Receptfria salvor
- P-piller
- Antibiotika
- Isotretinoin (Roaccutan) x 2
- Diverse dieter (ta bort mjölk/socker/gluten/jäst/e-ämnen/animaliska produkter/all the above)
Det enda som någonsin hjälpt är Isotretinoin. Tyvärr kommer aknen tillbaka några månader efter avslutad kur. Orkar inte utsätta kroppen för den igen och jag orkar heller inte bry mig om aknen mer. Jag tänker inte på den lika mycket som förr. Men det händer att folk för den på tal. Förstå-sig-påare som minsann vet hur man ska bota det. Dom är värre än aknebölder.”

- Akneveteranen

Obs. Glöm inte att val av behandling alltid är en individuell process som du går igenom tillsammans med din hudläkare.

Forskning kring sambandet mellan akne och kost är till exempel i ett tidigt skede. Att något fungerar för en annan betyder inte automatiskt att det passar för dig.

Här kan du läsa mer om olika behandlingsformer.

Saknas något bland alla svar? Kommentera gärna och berätta hur just du blev av med din akne.

I #x3makne-artikelserien råder vi bot på tystnaden och missuppfattningarna kring akne tillsammans med hudläkare Carl Kyrklund. Du hittar allt innehåll på x3m.yle.fi och på hashtaggen #x3makne på Instagram och Facebook.

De medicinska råden i denna artikel är riktgivande och ersätter inte ett läkarbesök. Är du orolig för din hälsa ska du alltid kontakta hälsovården.