Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Finland kritiseras för utvisningarna till Afghanistan, Centern dyker i Yles nya partimätning och litteraturpriset delas ut

Förödelse efter bilbombsattack i Kabul i maj 2017
Förödelse efter bilbombsattack i Kabul i maj 2017. Förödelse efter bilbombsattack i Kabul i maj 2017 Bild: EPA Afghanistan,Kabul

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes

Finland bör stoppa utvisningarna till Afghanistan omedelbart eftersom de strider mot internationell lag, fastslår människorättsorganisationen Amnesty i en ny rapport. Fjolåret var det dödligaste året för civila hittills i Afghanistan med drygt 11 000 döda eller skadade civila.

Samlingspartiet stärker positionerna i Yles partimätning. 21,7 procent av de tillfrågade säger att de skulle rösta på Samlingspartiet om riksdagsvalet ordnades nu. SDP går också framåt, men Centern backar.

Utrikes

Den spanska regeringen säger att Spanien inte kommer att förhandla om självständighet med Kataloniens regering.
Kataloniens regionpresident sade igår att regionen utropar sej självständig senast på måndag.

Internationella experter har hittat bevis för att den syriska armén använde saringas i en attack mot en oppositionskontrollerad by i norra Syrien i mars. Över 80 människor dödades och över 500 skadades i attacken som utlöste en amerikansk hämndattack mot en syrisk flygbas.

President Donald Trump gjorde en blixtvisit i Las Vegas och träffade skadade, anhöriga och hjälppersonal efter masskjutningen. Presidenten prisade sjukhusens och polisens arbete och sade att i de mörkaste stunderna är människornas godhet det största glädjeämnet.

Nobel-veckan fortsätter och i dag får vi veta vem som får litteraturpriset. Beskedet kommer klockan 14 och som alltid har spekulationerna gått heta. I morgon får vi veta vem som får Nobels fredspris.

Vädret

Det är mest mulet och på många håll förekommer regnskurar.

I landets södra och mellersta delar är dagens högsta temperatur 8...11 grader. Nattens lägsta 3...8 grader.

I landets norra del är det mest 5...9 grader, längst i norr något lägre.