Hoppa till huvudinnehåll

Mycket radioaktivt vildsvin sköts i Sverige - 31 år efter Tjernobyl

Vilande vildsvin.
(Arkivbild) Vilande vildsvin. Bild: Yle/Roger Källman vildsvin

Radioaktiv strålning på drygt tio gånger över Livsmedelsverkets gränsvärde har uppmätts i ett vildsvin i norra Uppland i Sverige, rapporterar SVT.

Det döljer sig fortfarande strålning i marken efter nedfallet från olyckan i kärnkraftverket i Tjernobyl 1986.

Sannolikheten är stor att vildsvinen nu börjar böka i den jord som då blev mest radioaktiv.

Vildsvinsstammen flyttar nämligen allt längre norrut, och man räknar med att strålningshalten i köttet kommer att öka när vildsvinen börjar röra sig sig i de värst drabbade områdena.

Strålningshalten i vildsvin mycket hög

Livsmedelsverket har satt ett gränsvärde på 1 500 Bq/kg för att ett livsmedel ska få säljas.

En galt som sköts i augusti söder om Gävle visade sig ha en strålningshalt på 13 000 becquerel per kilo (Bq/kg).

Nyligen uppmättes ett ännu högre värde i vildsvinskött på 16 000 Bq/kg. Det köttet hade legat fryst en tid.

- Hittills i år har bara 5-6 prover av 30 visat sig ligga under gränsvärdet, säger miljökonsult Ulf Frykman som utför tester på strålning i viltkött.

Cesiumhalterna i älg minskar långsamt

Efter Tjernobylolyckan var halterna cesium-137 (137Cs) i viltkött förhöjda i vissa delar av Sverige.

Halten radioaktivitet i viltkött från älg och andra djur i de mest drabbade områdena har ändå minskat, och ligger nu för det mesta under gränsvärdet, uppger Strålsäkerhetsmyndigheten.

Halterna av 137Cs i älg minskar långsamt. I enskilda älgar kan det fortfarande förekomma halter över 1 500 Bq per kg.

Variationerna är också stora mellan olika år. Det enda sättet att ta reda på halten i just den älg man själv har jagat är att mäta värdet via ett muskelprov, uppger Strålsäkerhetsmyndigheten.

"Det finns en liten risk för människan"

Risken att insjukna i cancer anses vara förhöjd hos människor som äter produkter som innehåller cesium.

- Faran är inte akut men det finns alltid en liten risk, och därför säger man aldrig att det är ofarligt, säger Pål Andersson vid Strålsäkerhetsmyndigheten till SVT.

Att få i sig stora mängder är farligt, men i Sverige är risken att få cancer av radioaktiva ämnen från maten väldigt liten, rapporterar SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes