Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsbyrån SPT börjar samarbeta med svenska TT

Skärmdumpar av SPT:s och TT:s webbsidor 5.10.2017
Skärmdumpar av SPT:s och TT:s webbsidor 5.10.2017 Tidningarnas Telegrambyrå,svensk presstjänst

Nyhetsbyråerna SPT i Finland och TT i Sverige börjar samarbeta. Samarbetsavtalet träder i kraft den första november, samma dag som nyhetsbyrån SPT inleder sin verksamhet.

Det skriver SPT i ett pressmeddelande.

SPT som är de finlandssvenska dagstidningarnas nyhetsbyrå har avtalat med TT om en teknisk plattform för produktion och distribution av texter, bilder, videor samt olika former av digital journalistik och digitalt innehåll.

Avtalet omfattar också en del av TT:s materialflöde och vidareförmedling av SPT:s material till kunder i Norden.

"Läsarna gynnas"

- TT satsar på att utveckla digitala lösningar och det här kommer att synas i SPT:s produktion. Läsarna gynnas, säger chefredaktör Anna Back.

- TT har en långvarig relation med de svenskspråkiga tidningarna inom KSF Media och HSS Media. Det nya samarbetet går helt i linje med vår strävan att jobba närmare kunderna, säger Göran Westin, senior redaktionell affärsutvecklare på TT Nyhetsbyrån.

Rekrytering pågår

SPT rekryterar som bäst för den nya nyhetsbyrån.

Svensk Presstjänst har verkat i ett mindre format sedan 1970-talet och är från 2013 ett aktiebolag ägt av mediernas samarbetsorganisation Svensk Presstjänst rf.

TT Nyhetsbyrån är Sveriges nationella nyhetsbyrå.

FNB samarbetsförhandlar

I början av september blev det klart att Finska Notisbyrån (FNB) inleder samarbetsförhandlingar som berör alla tio anställda vid den svenskspråkiga redaktionen. FNB samarbetar med TT i nuläget.

Den här veckan meddelade Yle att man fortsätter köpa tjänster av den finskspråkiga nyhetsbyrån STT.

Avtalet mellan Svenska Yle och svenskspråkiga FNB löper däremot ut vid årsskiftet.