Hoppa till huvudinnehåll

Ring inte 112 om du ser felparkerade bilar i Grankulla - polisen vill ha anmälan per epost

Utfarten vid FBK i Grankulla.
BK har nu satt upp stolpar vid utfarten där en bil nyligen stod parkerad och försvårade för tankbilen. Utfarten vid FBK i Grankulla. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Grankulla,brandstation

Polisen har svårt att hinna med att bevaka Brandkårsvägen i Grankulla, där bilar ofta parkerar fel och blockerar infarten till FBK. E-post är det som gäller om publiken vill anmäla till polisen om felparkerade bilar i Grankulla.

Grankulla har ingen egen parkeringsövervakning så därför faller det på polisens lott att skriva ut felparkeringsavgifter.

Eftersom polisen inte alltid kan övervaka Brandkårsvägen uppmanas allmänheten begära om övervakning av polisen. Det ska inte ske genom att ringa nödnumret.

- Till 112 ska man ringa ifall det är en brådskande kritisk situation som kan orsaka fara. Det ska vara ett hot att det inom kort kan hända något allvarligt. Så där normalt sätt tycker polisen att det bästa sättet är att vara i kontakt per e-post, säger stadsdirektör Christoffer Masar efter ett möte med polischeferna.

Svårt att hitta rätt e-postadress

Masar hade informerats om att e-posten som man anmäler felparkerade bilar till ska gå att lätt hitta på Västra Nylands polisinrättnings hemsida.

Men där finns en rad e-post-adresser som inte ser ut att ha med saken att göra. Ett samtal till polisen avslöjar att adressen palaute.lansi-uusimaa(at)poliisi.fi är den som ska användas, det vill säga en e-postadress för respons till polisen.

- Till den adressen får vi begäran om övervakning. Det är förstås dåligt att vi inte har en skild e-postlåda för anmälningar, säger biträdande polischef Kimmo Markkula.

Borde det inte stå tydligare på er hemsida att det går att anmäla om felparkerade bilar till den adressen?

- Vi måste säkert granska om det finns några brister på den punkten, säger Markkula.

Polisen efterlyser attitydförändring

Västra Nylands polisinrättning har inte mycket resurser för parkeringsövervakning, och parkeringen finns sist på prioriteringslistan.

Men Markkula säger att polisen ska satsa mer resurser på att bevaka Brandkårsvägen i Grankulla.

- Ur polisens synvinkel skulle det vara viktigast att människornas attityd till parkeringen skulle förändras, säger Markkula.

Läs mera:

Felparkerade bilar försvårar för brandkåren i Grankulla: "Det här tar tid från dem som behöver hjälp"

Trots förbud är det vanligt att bilar parkerar vid utfarten av Grankulla FBK:s brandstation. När frivilliga brandkåren nyligen ryckte ut i en akut situation försvårades utryckningen av en bil som stod precis vid utfarten. Kårchef Jens Tegengren är frustrerad.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen