Hoppa till huvudinnehåll

S-gruppen har planer för Östermalm - men inga beslut

S-market i köpcentret Lundi i Borgå.
S-market i köpcentret Lundi i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind matbutik

Varuboden-Osla (VBO) äger två tomter i Borgås Östermalm men är också nyfikna på andra möjligheter att etablera sig i stadsdelen.

- Vi har många och varierande planer för Östermalm, men det finns inga beslut på åt vilket håll vi vill gå, säger Varuboden-Oslas verkställande direktör Hannu Krook.

Ingen market på nuvarande tomter

VBO äger fastigheten som bilföretaget Laakkonen nu finns i på Montörsvägen. Laakkonen kommer att flytta ut och fastighetens framtid är ännu ett frågetecken.

Byggnaden är gjord för bilhandel, vilket VBO inte sysslar med. Därför är planen endera att hitta en ny hyresgäst eller att sälja fastigheten.

Enligt Krook lämpar sig platsen inte för en ny S-market på grund av trafikarrangemangen på området. Dessutom skulle det bli dyrt att bygga en helt ny fastighet.

S-gruppen äger också tomten och fastigheten som varuhuset Mikrokulma finns i på Lovisavägen. Men Mikrokulma har ett hyreskontrakt som går flera år framåt.

Svårt att hitta lämplig tomt

Krook säger att de funderat på olika möjligheter men att det är knepigt att hitta en bra tomt i Östermalm.

- Östermalm är ett starkt växande område med bra utveckling och nära till stora bostadsområden som Huktis och Vårberga. Så det är klart att vi är intresserade av området.

Andra projekt som rör på sig i Östnyland är förstoringen av S-market i Nickby samt en ny renovering av S-market i Näse.

I Näse ska hela kylsystemet och kyldiskarna bytas ut i början av 2018. Det är den största investeringen för VBO i Borgå under den närmaste tiden.

Tillväxt i Nickby

I Nickby vill VBO växa i samma takt som orten och kommer därför att utvidga butiken med tusen kvadratmeter. Byggstart torde det bli senare under 2018.

Bland annat får affären ett bageri och bättre parkering. Krook säger att man i Nickby ska satsa på olika energieffektiva lösningar som är miljövänliga.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland