Hoppa till huvudinnehåll

Spanien och Katalonien på kollisionskurs - domstol ger order om inställning av katalansk parlamentssession

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Bild: EPA/BALLESTEROS mariano rajoy

Spanien och Katalonien befinner sig nu på en allt värre kollisionskurs, och det spanska centralstyret försöker nu med olika medel förhindra en självständighetsdeklaration.

Spaniens författningsdomstol meddelar att man ställer in det det katalanska regionparlamentets session som skulle hållas på måndag angående planerna på katalansk självständighet.

Den här åtgärden vidtas för att undvika en omröstning om självständighet i parlamentet.

Det formella argumentet för åtgärden är att om det avges en självständighetsdeklaration så innebär det ett åsidosättande av landets grundlag och ett "utplånande" av ledamöterna, skriver El País.

Enligt tidningen är beslutet en följd av en begäran från socialistpartiet PSOE:s katalanska avdelning (Partit del Socialistes de Catalunya PSC).

Om inte självständighetsplanerna dras tillbaka blir läget bara värre

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har uppmanat den katalanska regionala presidenten Carles Puigdemont att överge sina planer på att ensidigt utlysa självständighet för Katalonien.

- Det bästa vore att nu återgå till lagligheten och att Puigdemont så snabbt som möjligt bekräftar att det inte kommer att avges en ensidig självständighetsförklaring, sade Rajoy till den spanska nyhetsbyrån EFE i dag.

Enligt Rajoy är det bara på det sättet man kan förhindra att den svåra situationen blir ännu värre än vad den nu är.

Premiärminister Mariano Rajoy leder det spanska högerpartiet Partido Popular.

Planerna på att lösgöra Katalonien från det övriga Spanien är en följd av en kontroversiell folkomröstning som ägde rum i söndags.

Spanien anser att omröstningen stred emot grundlagen och att resultatet är ogiltigt.

Bankautomat i Katalonien.
Bankautomat i Katalonien. Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,bankautomater,Katalonien,banker,ekonomi,Banc Sabadell

Försiktighet i bank- och företagsvärlden

Kreditvärdringsinstitutet Standard & Poor´s har för avsikt att sänka Kataloniens kreditbetyg till följd av spänningarna i den spanska regionen.

Kreditvärderaren bedömer att Kataloniens förmåga att betala skulder har minskat eftersom den regionala regeringen inte lyckas i sin kommunikation med Spaniens centralstyre.

Storbank flyttar huvudkontor från Barcelona

Storbanken Banco Sabadell flyttar sitt huvudkontor från Barcelona till Alicante som en följd av folkomröstningen i Katalonien. Beslutet, som fattades på ett extrainkallat möte, fick bankens aktie att stiga på Madridbörsen.

Banco Sabadell motiverar beslutet med att man redan har operativ verksamhet i Alicante, skriver El País. Man vill inte vänta med beslutet tills den regionala regeringen i Katalonien bestämt sig för att utropa självständighet.

Också Barcelona-baserade Caixabank överväger en flytt från Barcelona, och ledningen satt i ett möte på torsdagskvällen för att diskutera frågan.

En flytt till Madrid eller Mallorca skulle enligt en källa till Financial Times motiveras av att Caixabank-ledningen befarar att den spanska regeringen i Madrid skulle vidta åtgärder som destabiliserar regionen och Barcelona om självständighet utropas.

Banken och den tillhörande Caixa-stiftelsen driver en bred verksamhet både i och utanför Katalonien, som finansiell drivkraft bakom stora satsningar men också som sponsor inom kultur och sociala program.

Källor: FNB, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes