Hoppa till huvudinnehåll

Svensk oro för landslagets fixstjärna

Lotta Schelin återvände till FC Rosengård från Frankrike.
Lotta Schelin återvände till FC Rosengård från Frankrike. Lotta Schelin återvände till FC Rosengård från Frankrike. Bild: ?? Christer Thorell/IBL/IBL Lotta Schelin

Den svenska landslagsfotbollens mest lysande stjärna, anfallaren Lotta Schelin, brottas med en nackskada.

Just nu tvingas både det svenska damlandslaget och klubblaget FC Rosengård klara sig utan Schelins tjänster.

Schelin har inte tränat med sitt klubblag på två månader och var inte heller med i VM-kvaltruppen mot Kroatien.

– Det går åt rätt håll men hon har fortfarande problem med smärtor och är en bit från att kunna träna. Hon kör rehab på egen hand men tränar inte med laget. Det är smällen mot LB07 som sitter i, säger FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran till SVT Sport.

Kronisk migrän

Smällen som Sjögran hänvisar till ägde rum i en seriematch i juni.

FC Rosengårds läkare Ola Svejme berättade för Göteborgposten att det handlar om en form av whiplashskada.

– Hon har haft problem med nacken under hela sin karriär och har kronisk migrän som kommer och går. Den kan utlösas av vissa saker. Snällare vridningar mot nacken har lett till migränperioder hon har kunnat hantera. Men hon har inte haft någon dust som varit lika jobbig som innevarande period, säger han på gp.se.

Therese Sjögran vågar inte ta ställning till hur det blir med tanke på nästa säsong för Schelin och även SVT:s expert Frida Östberg uttrycker sin oro över situationen.

– Tyvärr har problemen med nacken och huvudet förföljt henne hela karriären, hon har haft svår migrän så det är klart att det är jobbigt för henne, säger SVT:s expert Frida Östberg.

Kommer hon alls tillbaka?

Schelin har spelat 188 landskamper för Sverige och gjort 88 mål. Innan hon återvände till Sverige spelade hon åren 2008-2016 som proffs i Frankrike och snittade fler än ett mål per match.

En del spekulationer har kretsat kring huruvida Schelin i värsta fall gjort sitt som fotbollsspelare.

– Hon kommer säkert att överväga sin situation noga och se hur de olika alternativen ser ut men det är klart att hon har haft en lång karriär och hennes ålder spelar naturligtvis in också, säger Östberg till SVT.