Hoppa till huvudinnehåll

Tekniska problem gäckar åländska skärgårdstrafiken

Ms Gudingen.
Ms Gudingen. Bild: Malin Lundberg skärgårdstrafik,Åland,färja,Gudingen, Jämtland

Färjorna som trafikerar Ålands skärgård är gamla och behöver bytas ut nu, menar Sten Schauman på myndigheten Transportbyrån vid Ålands landskapsregering. Men enligt honom finns varken pengarna eller de politiska besluten för att byta ut alla skärgårdsfärjor som behöver det.

Flera av de färjor som trafikerar den åländska skärgården har mellan 30-40 år på nacken, berättar Sten Schauman, som arbetar som upphandlare på Transportbyrån.

- De är urgamla och måste bytas ut allihop. Det borde ha gjorts för länge sedan, det är vi alla rörande överens om, det är bara en fråga om pengar, säger han.

Behöver det här ske snabbare?

- Om det funnits pengar och om det funnits politisk vilja så visst kunde det gå snabbare, säger Schauman.

Tekniska problem varje månad

I onsdags var Viggen, som ersätter Alfågeln på rutten Hummelvik-Torsholma, ur drift på grund av att hon fick tekniska problem.

I måndags hade även Gudingen, som trafikerar södra linjen, tekniska problem. Under det här året har det nästan varit problem med någon av skärgårdsfärjorna en gång i månaden.

- Man har skrivit i budgeten att det kommer att komma ett nytt fartyg till västra Föglö i och med kortrutten, men det är minst 3-4 år framåt i tiden innan vi har den första nya båten, och därefter behöver det komma ett nytt fartyg hela tiden med samma mellanrum, säger Schauman och berättar att för resterande färjor finns det inga politiska beslut om att de ska bytas ut på sikt.

- Under tiden får vi bara bita ihop och göra det bästa av det vi har, säger Sten Schauman. En åsikt som Gilla Karlsson, enhetschef på Ålandstrafiken, delar.

- Vi pusslar med det vi har, och just nu har vi inte tillräckligt med pusselbitar, säger hon och fortsätter:

- Vi arbetar för fullt för att se till att först och främst barnen, lärarna, personal inom äldreomsorgen och livsmedel ska komma fram som de ska, säger Karlsson.

Text: Jessica Shanthi Säll