Hoppa till huvudinnehåll

Flera jämnstarka favoriter till Nobels fredspris - de här nio nämns mest

Norska stortinget med Nobelmedalj.
Fredspristagaren väljs av en kommitté som tillsätts av Stortinget i Oslo. Norska stortinget med Nobelmedalj. Bild: Wikimedia Commons Norge,Stortinget,Norska Nobelkommittén,Nobelpris,Nobels fredspris

Strax efter klockan 12 i dag fredag klarnar det vem som får Nobels fredspris i år. Pristagaren tillkännages av den norska Nobelkommittén i Oslo. Ovanligt många personer och organisationer har nominerats.

Vem som helst kan inte nominera kandidater till fredspriset. Det är förbehållet parlamentariker, ministrar, akademiker och tidigare pristagare, bland andra.

Detaljerade regler för nominering finns här.

Nomineringarna är i regel hemliga men förslagsställarna kan offentliggöra sina kandidater om de så vill.

I år är 215 personer och 103 organisationer nominerade. Det är det näst högsta antalet kandidater någonsin. Rekordet för antalet nomineringar slogs i fjol.

Yle Nyheter presenterar några av de personer och organisationer som förekommit mest i förhandsspekulationerna:

Vita hjälmarna

Medlemmar av den syriska räddningsstyrkan Vita hjälmarna i Hamoria, 12.10.2016
Medlemmar av den syriska räddningsstyrkan Vita hjälmarna i Hamoria, 12.10.2016 Bild: Abdulmonam Eassa / Barcroft Media/ All Over Press vita hjälmarna,Syrien,räddningspersonal

Den syriska biståndsorganisationen åtnjuter bred respekt och var en allmänt tippad kandidat redan i fjol.

De cirka 3 000 frivilliga syrierna försöker rädda människor som utsätts for bombningar och beskjutning. Hundratals av de frivilliga har dödats under räddningsarbetet.

Vita hjälmarna får sin största finansiering från olika västländer. Bland annat på grund av det har Syriens regering och Ryssland anklagat rörelsen för att inte vara opartisk.

American Civil Liberties Union

Frihetsstatyn i New York.
Frihetsstatyn i New York. Bild: EPA/PETER FOLEY New York,Statue of Liberty National Monument,frihetsstatyn

Den amerikanska unionen för de medborgerliga friheterna ACLU grundades för nästan 100 år sedan för att försvara åsiktsfriheten då de amerikanska myndigheterna försökte tysta folk med pacifistiska åsikter.

ACLU är en aktiv lobbyistorganisation och går till domstol med ärenden som organisationen anser bryta mot de medborgerliga rättigheterna och friheterna i USA.

Organisationen har blivit speciellt aktiv efter att Donald Trump tillträdde som USA:s president och har bland annat drivit rättsprocesser mot Trumps inreseförbud för folk från muslimska länder..

ACLU har betecknat Trump som en enmans författningskris.

Påven Franciskus

Påven Franciskus besöker Armenien klädd i vitt och rött med gulddetaljer.
Påven Franciskus besöker Armenien klädd i vitt och rött med gulddetaljer. Bild: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE Franciskus,påvar,armenien,Armenien

Som andlig ledare för världens 1,3 miljarder katoliker har påven en stark ställning i speciellt Europa, Syd- och Centralamerika och i Sydostasien.

Han har försökt främja en dialog mellan den kristna och muslimska världen.

Påven spelade också en central roll som medlare då Kuba och USA lyckades enas om att återupprätta sina officiella relationer.

Angela Merkel

angela merkel
angela merkel Bild: EPA/UWE ANSPACH tysklands förbundskansler

Den tyska förbundskanslern är en omstridd person på grund av sin flyktingpolitik.

Under hennes ledning har Tyskland tagit emot mer än en miljon flyktingar och migranter de senaste åren.

Det har gjort henne både avskydd och hyllad i Tyskland och utomlands.

Merkel har sagt att det är oeuropeiskt att vissa länder i EU vägrar ta emot flyktingar.

UNHCR

Två barn framför UNHCR:s banderoll.
Två barn framför UNHCR:s banderoll. Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH flyktingorgan

FN:s flyktingorganisation brukar vara framme i spekulationerna varje år, men har speciell aktualitet då antalet flyktingar i världen nu blivit mer än 65 miljoner - det högsta antalet någonsin.

UNHCR har fått fredspriset två gånger. Det skedde åren 1954 och 1981.

Organisationen leds sedan 2016 av italienaren Filippo Grandi.

Avtalet om Irans kärnenergiprogram

Kärnkraftverket i Bushehr i Iran.
Kärnkraftverket i Bushehr i Iran. Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,Irans nukleärt program,Bushehr Nuclear Power Plant

Uppgörelsen som går ut på att Iran stoppar sin utveckling av kärnteknologi i utbyte mot att de internationella sanktionerna hävs har hyllats som ett gott exempel på hur en dialog kan lösa även svårt låsta konflikter.

Avtalet har fått en ny dimension efter att Nordkorea trappat upp utvecklingen av egna kärnvapen.

Ett avtal kan inte få ett Nobelpris, men Nobelkommittén kan belöna t.ex. de centrala förhandlarna USA:s dåvarande utrikesminister John Kerry, Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif och EU:s utrikesansvariga Federica Mogherini.

Cumhuriyet och Can Dündar

Den turkiska tidningen Cumhuriyet
Den turkiska tidningen Cumhuriyet Bild: EPA Cumhuriyet

Cumhuriyet är den ledande oppositionstidningen i Turkiet och en av landets äldsta tidningar.

I takt med att landets starke man Recep Tayyip Erdoğan stärkt sin ställning har försöken att tysta Cumhuriyet ökat.

En stor utrensning gjordes på tidningen efter kuppförsöket 2016 och närmare hälften av tidningens skribenter greps, anklagade för att ha stött kuppmakarna.

Chefredaktören Can Dündar hade redan året innan anklagats för att ha förrått statshemligheter då tidningen avslöjade turkiska vapenleveranser till islamister i Syrien.

Dündar befinner sig i exil i Tyskland och har avsagt sig chefredaktörskapet.

Denis Mukwege

Denis Mukwege.
Denis Mukwege. Bild: Wikimedia commons. denis mukwege

Den kongolesiska gynekologen har gjort sig internationellt känd för sin kamp mot sexuellt våld mot kvinnor under väpnade konflikter.

Han har grundat ett eget sjukhus i Bukavu i Kongo-Kinshasa där han specialiserat sig på vård av flickor och kvinnor som utsatts för gruppvåldtäkter under inbördeskrigen i landet.

Sedan 1999 har omkring 30 000 kvinnliga våldtäktsoffer fått vård vid sjukhuset.

Mukwege har uppträtt på många håll i världen och riktat uppmärksamheten mot att en del grupper använder sexuellt våld mot kvinnor som krigsstrategi.

Han talade i FN-högkvarteret i New York 2012 och fördömde våldet mot kvinnor i Kongo-Kinshasa. Kort därefter utsattes han för ett mordförsök och gick i exil under några månader.

Raif Badawi

Demonstration för att lindra bloggaren Raif Badawis straff
Demonstration för att lindra bloggaren Raif Badawis straff Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA raif badawi,demonstration

Den 33-årige saudiarabiska bloggaren och oliktänkaren sitter i fängelse och har piskats för sina skriverier där han bland annat kritiserat islamiska institutioner och hävdat att muslimer, judar, kristna och ateister är likvärdiga.

Han dömdes till tio års fängelse och 1 000 piskrapp för att ha bland annat ha skymfat islam. De första 50 piskrappen fick han på en offentlig tillställning utanför en moské i Jidda (Jeddah).

Det väckte omfattande internationell kritik och de återstående 950 piskrappen har tills vidare inte utdelats.

Badawis familj har flytt Saudiarabien och lever i exil i Kanada, där de fått politisk asyl. Hustrun Ensaf Haidar kampanjar för att hennes man ska friges och för frihet överlag i Saudiarabien.