Hoppa till huvudinnehåll

Jonas Sundström blir ny programledare på Strömsö

Jonas Sundström framför ett höstlandskap
Jonas Sundström känner sig ärad över att bli en del av Strömsö-konceptet. Jonas Sundström framför ett höstlandskap Bild: Yle/Björn Karlsson strömsö

Då ett programledarjobb på Strömsö lediganslogs för en dryg månad sedan var det många som ville ta chansen.

Bland de sökande fanns bland annat yogalärare, trädgårdsmästare, artister och ekonomer.

- Vi hade väldigt många bra sökande och det blev en lång process, men till sist hittade vi en programledare som hade de kompetenser vi värdesatte mest, berättar Annika Löfgren, ansvarig producent.

Overklig ära

Valet föll på 34-årige Jonas Sundström, ett bekant namn speciellt för Yle Vegas lyssnare i Västnyland.

- Det känns fortfarande lite overkligt, säger Sundström. Men det är en stor ära att få jobba på en plats som är ett äkta kulturarv inte bara för Svenskfinland utan för hela Finland!

Det är en stor ära att få jobba på en plats som är ett äkta kulturarv inte bara för Svenskfinland utan för hela Finland― Jonas Sundström

Sundström bestämde sig för att söka jobbet eftersom Strömsö bokstavligen råkat rulla in i hans västnyländska arbetsvardag.

Tisdagens frukost, havregrynsgröt med torkade havtornsblad och jordgubbar. Allt närproducerat.
Micke och Matias inspirerade. Tisdagens frukost, havregrynsgröt med torkade havtornsblad och jordgubbar. Allt närproducerat. Bild: Yle/Jussi Laine matias jungar,Michael Björklund

Programledaren Matias Jungar och kocken Micke Björklund besökte Västnyland i samband med sitt projekt Närmat och Sundström fick besök i radiostudion.

- Micke tillredde äggröra av ankägg, vi pratade småmysigt om mat och jag tyckte det var väldigt roligt. Jag blev lite förvånad när jag märkte hur mycket smör, grädde och salt Micke använder, men gott blev det ju.

Samma vecka dök plötsligt annonsen om det lediga programledarjobbet upp.

- Det kändes som om det fanns en koppling mellan händelserna på något sätt, så jag skickade in en ansökan.

Tar sig genom rutan

En av anledningarna till att man valde just Jonas Sundström är enligt Annika Löfgren hans förmåga att ta sig genom tv-rutan.

Johanna och Camilla dricker te bland pumpor.
Johanna och Camilla dricker te bland pumpor. Bild: YLE/Strömsö johanna högväg

För inbitna radioarbetaren Sundström kommer det här med tv att bli en spännande ny utmaning.

- Lite måste jag väl börja bry mig om att jag ibland har ögonpåsar som potatissäckar och näshår som havtornshäckar men det lär ska finnas proffssminkare som hjälper mig med det där.

Pyssel och mys?

Schablonbilden av en Strömsöprogramledare än ju en person som är både mysig och händig. Hur tycker Sundström att den beskrivningen passar in på honom?

- Hmm, då jag bloggade en gång i tiden kallade jag mig Mysfabo, men jag tror inte bloggen var så värst mysig.

Händigheten då?

- Jag bor i ett gammalt hus med trädgård i Billnäs som jag renoverat tillsammans med min sambo och familj. Jag vet i alla fall hur frustrerande det kan vara med lister och gersågar och allt det där.

Paul Svensson, Camilla Forsén-Ström, Lee Esselström, Jim Björni, Owe Salmela och Elin Skagersten-Ström i gruppbild framför bastun på Strömsö.
Strömsöteamet får västnyländsk förstärkning. Paul Svensson, Camilla Forsén-Ström, Lee Esselström, Jim Björni, Owe Salmela och Elin Skagersten-Ström i gruppbild framför bastun på Strömsö. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),programledare

På pysselfronten hoppas han få hjälp av Lee Esselström och de andra fingerfärdiga Strömsöexperterna.

- Jag har fortfarande lite trauman av dagistiden då man skulle tillverka kort till Mors dag av okokta makaroner. Det var inte min starka sida. Men till all lycka ska ju främst koncentrera mig på den journalistiska biten på Strömsö.

Tvåspråkigt Strömsö

Strömsö står inför en del förändringar 2018. Programmet kommer att sändas också i TV1 på lördagar och bli ett mera tvåspråkigt program.

Annika Löfgren poängterar att man ingalunda försöker förfinska Strömsö, utan att man vill ge tittarna mera.

- Programmet förblir svenskspråkigt men vi kommer helt enkelt att kunna erbjuda bättre innehåll när det delvis kan gå på finska, med någon som naturligt pratar finska. Och i TV1 når vi en jättemycket större publik.

Målade tegelstensböcker i fönster.
Målade tegelstensböcker i fönster. Bild: Yle/Strömsö Murtegel,romaner,Dekorationsmåleri,Akrylfärg,Strömsö (tv-program),trädgårdar,dekorationer

Det var av denna anledning det var viktigt att hitta en programledare som inte bara behärskar båda språken i tal, utan också kan skriva på finska på webben och i sociala medier.

- Strömsö är ju i dag mycket mera än själva tv-programmet, säger Löfgren. Vi vill kunna erbjuda vårt webbmaterial också på finska.

Cheek framkallade tårar

Hur förhåller sig då den nya programledaren Jonas Sundström till tvåspråkighet?

- Jag ser att det handlar om flera dimensioner är bara själva språket. Jag har haft fördelen att växa upp med influenser från både den finskspråkiga och den finlandssvenska kulturen.

Strömsövillan
Landets vackraste arbetsplats? Strömsövillan Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program)

Sundström nämner legendariska artister såsom Hector, Irwin Goodman och Rauli "Badding" Somerjoki som favoriter, likaså författare som Miika Nousiainen och Mika Waltari.

- Jag såg nyligen ett avsnitt av tv-programmer Vain elämää där artisten Cheek gjorde en tolkning av Apulantas låt Jumala. Jag gillar inte ens Cheek, ändå grät jag lika mycket som de gör i programmet. Det kändes lite som ett bevis på att jag minsann har en hel del av den finska mentaliteten i mig.

Vem är Jonas Sundström?

Ålder: 34
Kommer från: Raseborg
Familj: Sambo
Har arbetat på: Bland annat Yle X3M och Yle Västnyland
Läste senast: Stilla dagar i Mixing Part av Erlend Loe
Bäst på tv: Bedrägeriet
Drömjobb som barn: Butiksägare
Äter helst: Risotto med torkad trumpetsvamp

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaft

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.